vineri

26 aprilie, 2024

29 august, 2023

Grecia va deveni membru al formatului diplomatic Inițiativa celor Trei Mări la summitul din septembrie, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis, în discursul susținut în fața şefilor de misiuni diplomatice, pe care i-a primit la Cotroceni.

De asemenea, Republica Moldova și Ucraina vor fi țări asociate Inițiativei celor Trei Mări, a mai spus președintele.

„La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic. Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus Klaus Iohannis.


Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Iohannis va găzdui pe 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Formatul are ca scop promovarea cooperării pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic, al transporturilor și în cel digital, vizând noile investiții, creșterea economică și securitatea energetică.

SUA sunt un susținător puternic al acestui format diplomatic, văzut ca o contrapondere la interesele Rusiei în Europa Centrală și de Est.

Aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major 


La reuniunea de marți de la Palatul Cotroceni, preşedintele a mai declarat că aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) rămâne un obiectiv major de politică externă, context în care a încurajat instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic.

„Aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major de politică externă. Veţi continua să vă implicaţi cu toată seriozitatea în avansarea acestui proces. Acesta presupune şi o transformare internă a politicilor, a practicilor şi a legislaţiei, dar care ne va aduce beneficii clare şi încurajez toate instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti. 

Și aderarea la Schengen rămâne o prioritate

Șeful statului le-a cerut diplomaților prezenți marți la Cotroceni să transmită în străinătate că Român ia este parte a soluției și contribuie la securitatea Uniunii: „Aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spațiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanțelor noastre recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență și securitate sporită.

Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive și de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteți cu și mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluției şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Față de toate acestea, avem așteptarea legitimă de la toți partenerii noștri europeni să demonstreze solidaritate.”

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: