sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

Grecia, nu demult ”paria” piețelor financiare și punctul nevralgic al crizei datoriilor suverane din zona euro, s-a împrumutat miercuri la dobânzi negative, transmite Bloomberg.

Investitorii au ajuns astfel să plătească pentru ”privilegiul” de a împrumuta bani statului elen. Miercuri, Ministerul Finanțelor din Grecia a ieșit pe piață cu o emisiune de 487,5 milioane de euro, cu o scadență de 13 săptămâni, dobânda medie fiind de -0,02%. Statul a intrat astfel în grupul select de țări din zona euro, din care mai fac parte Italia și Spania, care beneficiază de politica monetară foarte relaxată a Băncii Centrale Europene (BCE).

Performanța este remarcabilă, notează presa internațională, având în vedere că în 2012 investitorii au fost nevoiți să accepte pierderi uriașe, în urma hair-cut-urilor decise de liderii europeni pentru a salva Grecia de la faliment.


Acum, zona euro se confruntă cu o problemă cu totul diferită – răspândirea dobânzilor negative care reduc costurile de finanțare ale guvernelor, dar care afectează economiile populației, fondurile de pensii și industria asigurărilor.

”Există în continuare riscuri semnificative în ceea ce privește poziția fiscală a Greciei, care este vulnerabilă unei încetiniri economice”, a comentat Jon Day, manager de portofoliu la compania Newton Investment. ”Dobânzile actuale la bondurile elene nu reflectă acest risc”, a adăugat el.

Guvernul Greciei prognozează o creștere economică de 2,8% din PIB în 2020, care o va ajuta să își respecte angajamentele bugetare stabilite cu creditorii săi internaționali, concomitent cu o reducere a fiscalității.

Săptămâna aceasta, statul elen a reușit să mai obțină un randament record la o emisiune de obligațiuni pe zece ani, dobânda fiind de doar 1,5%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: