2 mai, 2017

Grecia a ajuns la un acord preliminar cu  creditorii care ar trebui să faciliteze demararea discuțiilor privind restructurarea datoriilor externe, a anunțat luni ministrul grec de Finanțe. ”Negocierile s-au încheiat, a ieșit fum alb”, a declarat, potrivit agenției ANA, Euclid Tsakalotos (foto).

După discuții care s-au purtat noaptea de duminică spre luni, Euclid Tsakalotos a transmis presei că ”o înțelegere tehnică preliminară” a fost încheiată cu creditorii, termenii negociați urmând să fie aprobați pe 22 mai, la o reuniune a miniștrilor de finanțe din Zona Euro. Tsakalotos a precizat că este ”sigur” că acordul preliminar încheiat pe 1 mai va permite Greciei să obțină acordul creditorilor pentru restructurarea datoriilor, măsură pe care o consideră vitală pentru ca economia Greciei să poată redeveni sustenabilă.

Un compromis era necesar în primul rând pentru deblocarea următoarei tranșe de  împrumut- 7 miliarde euro- în luna iulie, bani care vor fi utilizați în majoritate pentru plata datoriilor mai vechi.


Sub presiunea creditorilor- UE, BCE și FMI- guvernul Greciei a aprobat în aprilie, scrie The Guardian, noi măsuri de austeritate, estimate să aducă bugetului alte 3,6 miliardev euro în 2019 și 2020.  Atena a acceptat noi reduceri ale pensiilor și creșterea unor taxe, cu condiția să poată aloca fonduri suplimentare pentru ajutoare sociale.

O sursă guvernamentală citată de ANA afirmă, marți, că pensiile vor fi reduse în medie cu 9%, măsura urmând sp fie aprobată de parlamentul grec la mijlocul lunii mai.

Premierul Alexis Tsipras a declarat că nu va implementa aceste măsuri de austeritate dacă creditorii externi nu asigură public până la finalul lunii mai că sunt de acord cu reswtructurarea datoriilor externe.

Atena mai speră că BCE îi va permite accesul la programul de relaxare cantitativă prin revenirea pe piața titlurilor de stat.


Peste 10.000 de persoane au demonstrat la Atena, de 1 mai, împotriva noilor măsuri de austeritate, o grevă generală fiind programată pe data de 17 mai.

Grecia și creditorii săi internaționali au încheiat în iulie 2015 un al treilea acord de salvare economică în valoare de 86 miliarde euro.

FMI a refuzat însă să se alăture eforturilor de susținere financiară, explicând că țintele economice impuse de creditori sunt nerealiste iar datoria externă a Greciei este nesustenabilă. Creditorii europeni, în special Germania, au refuzat până în prezent să ia în calcul reducerea datoriilor Greciei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: