miercuri

27 martie, 2024

23 noiembrie, 2020

Gospodăriile țărănești vor fi scutite de impozitul pe clădire și teren dacă se vor înscrie în cooperative agricole, potrivit legii pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, promulgate de președintele Iohannis.

Noul act normativ, ce va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, prevede, pe de o parte, scutirea de impozit a cooperativelor agricole și, pe de altă parte, posibilitatea ca gospodăriile să devină membre ale acestor forme de asociere.

Astfel, legea promulgară de președintele Iohannis prevede „scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016”.


Aceeași lege introduce pentru gospodăria ţărănească posibilitatea de a „deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole”.

Scutire de impozit pe o perioadă de 5 ani

Potrivit actului normativ, de scutirea de impozit ar urma să beneficieze, pentru o perioadă de 5 ani, cooperativele nou înființate și cele care au realizat o cifră de afaceri anuală mai mică de 10 milioane de euro, în anul precedent.

Iată ce prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis:

„La articolul 76 alineatul (1), literele b) și e) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„b) scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b) –e1), astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfășurării activității în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri;
e) scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016”.


Definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prevede actul normative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. O reglementare de mare ajutor pentru micii productori agricoli.
    Ramane de vazut in ce masura vor apela la aceasta inlesnire gospodarii romani, traditional adversari ai asocierii – enorm de multi prefera sa scoata produsele in fata portii, la sosea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. O reglementare de mare ajutor pentru micii productori agricoli.
    Ramane de vazut in ce masura vor apela la aceasta inlesnire gospodarii romani, traditional adversari ai asocierii – enorm de multi prefera sa scoata produsele in fata portii, la sosea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: