luni

29 aprilie, 2024

6 decembrie, 2010

SUA fac presiuni diplomatice asupra Chinei. Un oficial american de rand înalt a spus că Statele Unite au acuzat autorităţile chineze de susţinerea Coreei de Nord în încercările de îmbogăţirea a uraniului şi în atacurile asupra Coreei de Sud. Washingtonul va încerca să-şi redefinească relaţiile cu Coreea de Sud şi Japonia, fiindposibilă crearea unui bloc anti-China în Asia de Nord-est, pe care autorităţilesun că nu-l doresc, dar s-ar putea să fie necesar. (Washington Post)

Gordon Brown prevede un deceniu de declin economic pentru Occident. Fostul premier britanic spune că reducerea cheltuielilor publice vor împiedica încercările de a face afaceri cu China şi India. Gordon Brown a avertizat că următorul deceniu va fi privit ca “declinul Vestului”, pentru că va eşua în lupta cu puterile asiatice.  Într-un interviu despre viitoarea sa carte, Brown critică reducerea cheltuielilor bugetare, susşinâdn că guvernele occidnetale au la dispoziţie 10 ani să-şi revizuaiscă economiile,să investească în tehnologie de ultimă oră şi să promoveze educaţia de înaltp calitate. (Guardian)

Poliţia britanică nu-şi  va putea îndeplini misiunile, dacă se taie bugetul. Poliţia nu va putea săprotejeze cetăţenii aşa cum ar trebui din cauza tăierilor massive de buget în următorii doi ani, au fost avertizaţi responsabilii Ministerului de interne de la Londra. Şefii poliţiei spun că planul de a reduce sever bugetul alocat va avea efecte asupra “liniei întâi”, crescând criminalitatea pe străzi, şi ar trebui ca aceste reduceri să se facă gradual. Anumite departamente ale poliţiei au anunţat deja concedieri în rândul ofiţerilor şi angajaţilor civili, având în vedere tăierea bugetelor cu 20%. (Telegraph)


Trei sateliţi ruseşti au eşuat în ocean. Trei sateliţi lansaţi duminică de Rusia au căzut în Oceanul Pacific, aproape de Hawai, eşuând în ncercarea de a fi puşi peorbită, pentur completarea sistemului de navigaţie Glonass, care încearscă să concureze GPS-ul american. Cei trei sateliţi s-au prăbişit fără a face victime la 1.500 km nord-est de Honolulu, capitala statului american Hawai. (Le Monde)

WikiLeaks: SUA trebuie să-şi restructureze serviciul diplomatic după dezvăluirile făcute. Administraţia Obama s-a resemnat în faţa faptului că va trebui să-şi restructureze diplomaţii, oficţerii şi oficialii serviciilor secrete, având în vedere dezvăluirile reente. Oficialii dela Washington spun că iniţial s-au gândit să schimbe doar angajaţii ambasadelor care au făcut comentarii critice sau jenante asupra liderilor din ţările în care lucrau, dar acum se pare că reforma va fi mai cuprinzătoare. Nu s-au făcut publice numele ţărilor, dar ar putea fi vorba despre ambadorii din Libia, Rusia, Italia, Franţa, Turcia, China şi Arabia Saudită. (Telegraph)

Iranul sfidează comunitatea internaţională. Reprezentantul politicii externe a UE, Catherine Ashton, a invitat Teheranul la discuţii privind programul său nuclear. Autorităţile iranieni au făcut, însă, un pas înainte în pregătirea şi dotarea nucleară, folosind uraniu îmbogăţit pe plan local, sfădând astfel Occidentul, înaintea convorbirilor pe tema programului nuclear. Agenţia pentru Energie Atomică din Iran a anunţat că a folosit uraniu produs în ţară (minereu de aur rafinat) pentru uzina de la Isfahan. Rezoluţia ONU nu interzice scoaterea la suprafaţă a minereurilor de uraniu, ci se concentrează pe îmbogăţirea uraniului şi încearcă să oprească activitatea nucleară iraniană refuzînd să importe aceste minereuri de aur. (Guardian)

Asistenta unui parlamentar britanic riscă depotarea, acuzată de spionaj. O tânără angajată rusoaică a unui parlamentar britanic a fost arestată sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei. “Katia Zatuliveter (25 de ani) nu are nimic de ascuns şi o susţin 100%”, a precizat parlamentarul liberal-democrat Mike Hancock. Femeia riscă să fie deportată în ţara sa, după ce a fost arestată din ordinele MI5, relatează Sunday Times. Politicianul spune că nu are motive să creadă că tânăra ar fi făcut altceva decât o treabă onorabilă, în timpul cât a fost angajata sa.  Pare a fi pentru prima dată de la Războiul Rece încoace când cineva care lucrează în Parlamentul de la Londra este acuzat de spionaj pentru Rusia. (BBC News)


Diplomaţii europeni au salarii imense şi 15 săptămâni de concediu pe an. Cei 136 de diplomaţi care lucrează în recent înfiinţatul serviciu de politică externă al UE, condus de baroneasa Catherine Ahston, câştigă între 128.000 şi 188.000 lire sterline pe an, dar pot primi şi o alocaţie de 40% din venit pentru “îmbunătăţirea standardelor de viaţă”, potrivit unei anchete publicate de Telegraph. Ambasadorul UE în India, de exemplu, a cărui salariu este de 168.734 lire sterline are dreptul la o indmenizaţie de 30% , adică încă circa 50.000 lire-an. De asemenea, el poate să-şi ia circa 60 de zile de concediu. (Telegraph)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: