marți

16 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2014

Ministerul de Finanţe a organizat vineri o întâlnire cu reprezentanţi ai industriei tutunului pentru o discuţie legată de accize. “A fost mai degrabă o comunicare a unui plan deja bătut în cuie”, descrie întâlnirea Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

“Industria tutunului a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Ei bine, Ministerul ţine cu orice preţ să-l contrazică pe guvernatorul Isărescu. În termeni reali, din cauza acestui curs artificial, de 4,74 lei, acciza la tutun va creşte la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit sa ajungă în 2018. Totodată, pentru ca lipsa de predictibilitate să fie totală, va fi schimbată dramatic şi structura accizei, astfel încât componenta ad valorem, care ar fi trebuit modificată gradual, cu câte 1% pe an, va fi modificată brusc cu 4%. Aceasta înseamnă că preţurile vor creste mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, decât în segmentele din partea de sus. Această compresie a pieţei către segmentul premium va determina creşterea contrabandei, care va genera scăderea încasărilor bugetare, arată un comunicat al JTI emis după discuţiile de la Finanţe.

“Această măsură fiscală va afecta şi competitivitatea, companiile al căror portofoliu este majoritar în segmentele value-base fiind dezavantajate în raport cu companiile al căror portofoliu se situează în segmentele premium-prestige, segmente în care preţurile vor creste mai puţin. Începând cu 2016, adio predictibilitate. Nu va mai exista nici un fel de calendar. Din 2016, acciza totală, în lei, se va indexa anual, iar componenta ad valorem va rămâne, teoretic, 14%. Oricum, nimic nu e sigur: dacă FMI o cere, indexarea cu rata inflaţiei ar putea avea loc chiar din 2015. Trebuie precizat că ţigaretele nu au atins încă nivelul minim de accizare, ca în cazul celorlalte produse accizabile, în Codul Fiscal fiind prevăzut un calendar de creştere graduală a accizelor, la fiecare 1 aprilie, în euro, până la atingerea nivelului minim din UE, de 90 euro pe mia de ţigarete, în 2018. Plata accizelor se face la cursul artificial din 2014, fixat arbitrar şi pentru 2015, însă pentru comparaţia cu nivelul de accizare din celelalte state membre UE se utilizează în continuare cursul de referinţă al Bancii Centrale Europene la 1 octombrie”, precizează Gilda Lazăr.


Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a declarat joi pentru Agerpres: “Acciza în 2015 va fi la aceeași valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta. În termeni reali, acciza scade, pentru că există o inflație de aproximativ 1,5%. Din 2016 încolo această valoare va fi indexată cu inflația și, practic, aceasta va fi formula de calcul — valoarea în lei indexată cu inflația.”

Până în 2013 inclusiv, valoarea accizelor se calcula în funcţie de un curs de referinţă comunicat de BCE (data de referinţă: 1 octombrie a anului precedent). În 2014, printr-o modificare a Codului fiscal operată în 2013, calculul accizei s-a făcut la un curs al euro stabilit arbitrar la 4,74 lei/euro (un curs al monedei europene de 4,52 lei/euro valabil în 2012 care a fost indexat cu inflaţia anuală).

Accizele se plătesc la cafea, tutun, alcool şi produse de lux. Nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: