sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 octombrie, 2020

Marile companii americane din domeniul tehnologiei exploatează lacunele din regulile fiscale globale, evitând astfel plata a 2,8 miliarde de dolari, pe an, în țările în curs de dezvoltare, potrivit unui studiu realizat de ActionAid International, citat de The Guardian.

Facebook, Alphabet și Microsoft sunt acuzate că nu plătesc impozite în mod echitabil în țări sărace, în care guvernele au probleme să asigure cetățenilor lor chiar și standardele minime de asistență medicală sau educație.

Raportul nu conține nicio sugestie că că firmele americane de tehnologie încalcă reguli sau comit evaziune fiscală, dar ActionAid susține că potențialele impozite se pierd din cauza eșecului în implementarea unor standarde globale de impozitare care ar obliga companiile multinaționale să plătească impozite corecte în țările în care își generează veniturile.


India, Indonezia, Brazilia, Nigeria și Bangladesh sunt țările în care cei trei giganți americani înregistrează cele mai mari ”tax gap”.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că cele 20 de țări studiate de ActionAid trebuie să angajeze cel puțin 1.790.000 de asistenți medicali suplimentari până în 2030 pentru a atinge standardul de referință de 40 de asistenți la 10.000 de persoane.

Deficiențele de personal ar putea fi acoperite pe deplin în doar trei ani dacă regulile fiscale globale ar permite impozitarea echitabilă a acestor trei mari companii de tehnologie.

”Cele 2,8 miliarde dolari reprezintă doar vârful icebergului- precizăm că cercetarea noastră s-a concentrat doar pe impozitele plătite de Facebook, Alphabet și Microsoft. Chiar și așa, dacă aceștia ar fi plătit impozite corecte atunci s-ar fi putut rezolva problemele a milioane de persoane”, este citat David Archer, purtător de cuvânt al ActionAid.


Companiile americane de tehnologie menționate în raport nu au răspuns la solicitările de comentarii formulate de The Guardian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: