Recent adoptata directivă a tutunului va fi analizată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care se va pronunţa dacă prevederile privind avertismentele de pe pachetele de ţigări şi interzicerea anumitor produse nu încalcă legile pieţei unice şi nu sunt disproporţionate.
O Curte din Londra a decis luni trimiterea cazului la Luxemburg, la Curtea de Justiţie a UE, în calitatea sa de arbitru suprem al validităţii legislaţiei UE, informează EUobserver. O hotărâre a CJUE este aşteptată în doi ani de zile, timp în care legislaţia rămâne în vigoare.
Cazul a fost adus în faţa justiţiei britanice în luna iunie, de către compania Philip Morris, cel mai mare producător de tutun din lume, alături de British American Tobacco şi Japan Tobacco International.
Orice revizuire a unei piese de legislaţie europeană trebuie iniţiată de o curte de justiţie naţională, iar companiile în cauză au ales justiţia birtanică pentru că este „rapidă şi eficientă”, au argumentat reprezentanţii acestora.
Directiva tutunului a fost una dintre cele mai disputate piese de legislaţie europeană între europarlamentari şi statele membre, pentru care s-a făcut un lobby extrem de intens.
Potrivit directivei, se interzice producerea ţigaretelor mentolate şi cu arome, avertismentul „fumatul ucide” va trebui să acopere 65% din suprafaţa pachetului de ţigări şi va fi impusă o limită de nicotină în ţigările electronice.
Forma finală a directivei – căreia i s-au adus 1300 de amendamente – a fost puternic diluată faţă de propunerea iniţială a fostului comisar Tonio Borg. Asta i-a determinat pe socialiştii din PE să îi acuze pe populari şi liberali că au fost cumpăraţi de producătorii de tutun.
Comisia Europeană a argumentat măsuri mai dure cu faptul că 700.000 de oameni mor în fiecare an în Europa în urma bolilor provocate de fumat.