sâmbătă

27 aprilie, 2024

31 iulie, 2020

Soldați americani staționați în Polonia

O serie de hackeri ”aliniați intereselor de securitate ale Rusiei” sunt angajați într-o campanie susținută de compromitere a site-urilor unor publicații din Polonia și din Lituania, plantând știri false cu scopul de a discredita NATO, arată un raport de securitate cibernetică citat de The Guardian.

Campania, denumită “Ghostwriter”, se derulează pe un tipar: hackerii sparg sistemele de editare ale știrilor postate online, intră în arhive și modifică sau înlocuiesc știri deja publicate, astfel încât să submineze alianța transatlantică. Raportul prezintă câteva exemple elocvente:

Site-ul unei publicații lituaniene a fost piratat anul trecut, iar în arhiva lunii sempembrie a fost adăugat un articol fals potrivit căruia mai mulți soldați germani aflați sub comanda NATO ar fi profanat un cimitir evreiesc.


În mai anul acesta, mai multe site-uri poloneze au găsit în arhive știri pe care nu le scrisese nimeni din redacții și care erau construite în jurul unui citat fals atribuit comandantului forțelor armate americane din Europa care ar fi ridiculizat capacitățile militare ale Poloniei.

Siteuri din Lituania au mai fost atacate și la începutul anului, fiind plantate știri false cu privire la originea coronavirus în statele Baltice, ”pacientul zero” fiind identificat fals în persoana unui ofițer american detașat în țară ca parte a misiunii mai largi de apărare a Lituaniei în fața unor raiduri ale armatei Rusiei.

(Citiți și: ”Libertatea de expresie? Ok: a jurnaliștilor? A trolilor? A boților?”)

Cercetători ai Mandiant, comnpanie specializată în securitate cibernetică, au identificat 14 astfel de atacuri țintite la adresa media din Polonia și Lituania, despre care afirmă că sunt derulate în cadrul unei campanii largi de defăimare a NATO care se derulează cel puțin din martie 2017.

Specialiștii Mandiant afirmă în raport că identificarea precisă a persoanelor care poartă aceste atacuri a fost pentru moment imposibilă, ceea ce duce la concluzia că ”actorii din spatele acestei campanii au la dispoziție resurse materiale importante”, însă au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la ideea că acești hackeri ”sunt ”aliniați intereselor de securitate ale Rusiei”.


John Hultquist, director al Mandiant, afirmă că această campanie de modificare a arhivelor de presă este foarte puternică și foarte eficientă, precizând că se așteaptă ca atacurile să se extindă în Europa și în Statele Unite cu scopul ”de a modifica percepțiile asupra realității”.

Campania de știri false este parte a operațiunii extinse de dezinformare care se derulează de ani buni împotriva NATO și UE, care a debutat cu crearea de siteuri specializate în promovarea de știri false. Pe măsură ce aceste siteuri au fost identificate și marcate ca atare, eficiența fake news transmise pe această cale scade.

O altă metodă folosită din ce în ce mai des este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

În aprilie, de exemplu, un e-mail transmis unor redacții de pe un cont care părea a fi al secretarului general Jens Stoltenberg, anunța, în baza unei presupuse informări adresate ministrului lituanian al Apărării, retragerea trupelor NATO din Lituania din cauza pandemiei coronavirus

Tot în aprilie, pe site-ul Academiei pentru Studii Militare din Polonia a apărut o scrisoare atribuită comandantului academiei în care acesta îndemna trupele poloneze să se opună ”ocupației” americane și să refuze participarea la exercițiul NATO Defender Europe 20.

NATO a refuzat să comenteze rezultatele studiului Mandiant, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mai ține cineva minte propunerea PNL din iunie 2006, discutată până și la nivelul CSAT, privind retragerea militarilor români din Irak, fără a se fi consultat în prealabil cu nimeni? În România nu e nevoie de hackeri ruși, relațiile transatlantice ajung subminate la lumina zilei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mai ține cineva minte propunerea PNL din iunie 2006, discutată până și la nivelul CSAT, privind retragerea militarilor români din Irak, fără a se fi consultat în prealabil cu nimeni? În România nu e nevoie de hackeri ruși, relațiile transatlantice ajung subminate la lumina zilei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: