Identificarea şi evaluarea riscurilor de implicare în practici anticoncurenţiale reprezintă primul pas în organizarea unui plan de conformare cu regulile prevăzute de lege şi de Consiliul Concurenţei, potrivit Ghidului dedicat companiilor, pe care instituția l-a lansat în consultare publică.
Cele şase capitole ale Ghidului Consiliului Concurenţei explică reglementările, costurile nerespectării lor şi situaţiile în care contravenienţii pot beneficia de clemenţa instituţiei, ca şi prezintă modul de concepere a unui program de conformare cu regulile concurenţei ca şi de implementarea efectivă a acestuia.
„Un program de conformare este un set de reguli, aprobate de conducerea unei companii, pe care angajaţii unei companii (nu doar persoane cu funcţii de conducere) şi orice alte persoane însărcinate cu reprezentarea intereselor acestora, trebuie să le respecte pentru a nu încălca legislaţia în domeniul concurenţei”, spune documentul Consiliului Concurenței.
Costurile nerespectării
Deși autoritatea statului în domeniu „practică o politică preventivă”, în privinţa încălcării dreptului concurenței, sancţiunile pe care aceasta le aplică sunt foarte aspre:
- o amendă contravenţională de până la 10% din cifra de afaceri totală înregistrată în anul financiar de compania care a încălcat regulile;
- măsuri corective „comportamentale şi / sau structurale, care să reducă sau să înlăture efectul produs asupra pieţei prin încălcarea legii”;
- răspundere disciplinară a angajatului responsabil (reducerea salariului sau desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă), „indiferent de poziţia ocupată de acesta în cadrul întreprinderii, în situaţia în care acesta încalcă
- normele de concurenţă cu bună ştiinţă sau din greşeală”;
- este infracţiune conceperea sau organizarea cu intenţie a vreuneia dintre practicile interzise de reglementările din domeniul concurenţei;
Corecția
Măsurile comportamentale includ obligaţii privind accesul nediscriminatoriu la infrastructură şi tehnologii, licenţierea drepturilor de proprietate intelectuală, încetarea contractelor de distribuţie exclusivă sau alte obligaţii pentru întreprinderi de a se comporta într-un anumit fel pe piaţă.
Măsurile structurale includ toate măsurile necesare pentru a obliga o întreprindere să-şi divizeze afacerea, bunurile sau drepturile de proprietate intelectuală deţinute, cum sunt, printre altele, externalizarea activităţilor, divizarea întreprinderilor, transferul drepturilor de proprietate intelectuală şi a altor drepturi deţinute de întreprindere.
Legislaţia mai prevede nulitatea de drept atât a înţelegerilor anticoncurenţiale, a deciziilor, cât şi a contractelor şi clauzelor contractuale rezultate din implementarea practicilor anticoncurenţiale, pe lângă sancţiunile la care se expun participanţii la practici anticoncurenţiale (respectiv întreprinderile sau angajaţii acestora).
De asemeni, există obligativitatea reparării prejudiciului cauzat prin încălcarea regulilor. Acțiunile în despăgubire pot fi completate de căi alternative, cum ar fi soluționarea consensuală a litigiilor.
Pentru a minimiza riscurile implicării în încălcare, „întreprinderea trebuie să se adreseze Consiliului Concurenţei cu o cerere de clemenţă, pentru a beneficia de imunitate sau de reducerea amenzii”, spune Ghidul citat.
Clemența
Politica de clemență a Consiliului Concurenței dă posibilitatea companiilor de a colabora cu autoritatea, după principiile imunității și reducerii pedepsei.
„Consiliul Concurenţei încurajează întreprinderile implicate în practici de tip cartel şi care doresc să înceteze participarea la încălcarea respectivă să contacteze Consiliul Concurenţei şi să aducă informaţii şi probe în legătură cu activitatea ilicită respectivă, în scopul obţinerii imunităţii la amendă sau a reducerii amenzii ce urmează să fie aplicată odată cu finalizarea investigaţiei şi constatarea încălcării”.
Recunoaşterea participării la încălcare este considerată o „instituţie juridică” în completarea instrumentelor de reducere a amenzilor aplicate întreprinderilor dispuse să colaboreze „dincolo de obligaţiile legale care le revin în cadrul investigaţiilor în care sunt părţi implicate”.
Poate fi obţinută o reducere de maxim 30% a amenzii.
„În această situaţie, întreprinderea furnizează doar o declaraţie de recunoaştere, fără a aduce şi dovezi pentru probarea încălcării, spre deosebire de situaţia declaraţiilor de clemenţă, care sunt însoţite şi de elemente probatorii”, conchide Ghidul citat.