cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ghid ANRE privind alegerea furnizorului de electricitate, de la 1 ianuarie

16 decembrie, 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat un ghid pentru cei peste 6 milioane de consumatori casnici de electricitate, care se vor vedea în situația de a alege ce companie le va fi furnizorul contractual, de la 1 ianuarie, când piața va fi liberalizată complet.

Prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE, iar consumatorii casnici vor putea:

  • să rămână la furnizorul de ultimă instanță, la un preț „de serviciu universal” oferit de acesta, care va înlocui prețul reglementat, acum stabilit de ANRE,
  • să opteze pentru oferta de serviciu universal a unui alt furnizor de ultimă instanţă;
  • „să aleagă o ofertă de furnizare în regim concurențial care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial”, spune ghidul ANRE.

Furnizorul de ultimă instață este acela desemnat de ANRE care se obligă să asigure furnizarea de energie consumatorilor al căror funizor nu le mai poate asigura serviciul în condițiile legii.


Prețul de serviciu universal ar putea fi mai mare decât cel reglementat, la care plătesc acum energia electrică clienții casnici.

În prezent furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt Enel Energie Muntenia, Enel Energie, Electrica, CEZ și E.On, dar de la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea, procedura de desemnare permite desemnarea FUI după cota de piață.

Ce trebuie aflat de la furnizorul de electricitate

În alegerea furnizorulu de electricitatem consumatorul trebuie să compare prețurile oferite, dar și condițiile contractuale. Trebuie să afle de la ofertant, mai ales informațiile:

  • „preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare;
  • facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună;
  • perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă;perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
  • comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor;
  • modalităţile de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia;
  • drepturile şi obligaţiile părţilor;condiţiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare;
  • garanţiile solicitate, după caz”, potrivit recomandărilor ANRE.

ANRE va pune la dispoziție și un comparator de prețuri.

Teoretic, ofertele de piață concurențială ar trebui să fie mai bune decât acest preț de furnizare de serviciu universal, dar cea mai bună decizie poate fi luată atunci când se compară și celelalte condiții contractuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: