joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 decembrie, 2012

Întreprinderile afectate de criza economică vor beneficia de un colac de salvare datorită unei propuneri venite, joi, din partea Comisiei Europene pentru modernizarea normelor europene privind insolvența transfrontalieră, oferind astfel o „a doua șansă” întreprinderilor care sunt în mod normal viabile, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia propune modernizarea normelor existente în materie de insolvență transfrontalieră care datează din anul 2000.

Fiind elaborate ținându-se cont de cei 10 ani de experiență în materie, noile norme nu vor mai fi axate asupra lichidării, ci vor adopta o nouă perspectivă pentru a ajuta întreprinderile să depășească dificultățile financiare, protejând, totodată, dreptul creditorilor de a-și recupera creanțele.


Noile norme urmăresc să crească eficiența și eficacitatea procedurilor transfrontaliere de insolvență care afectează, în fiecare an, aproximativ 50.000 de întreprinderi din întreaga UE. Această măsură reprezintă un prim pas spre o cultură a UE de „salvare și redresare”, pentru a ajuta societățile și persoanele fizice aflate în dificultăți financiare.

„Întreprinderile sunt indispensabile pentru crearea de prosperitate și de locuri de muncă, însă este dificil să înființezi o întreprindere și să o menții pe linia de plutire, mai ales în contextul economic actual”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte și comisar UE pentru justiție.

Modernizarea normelor de insolvenţă

„Normele în materie de insolvență de care dispunem în prezent trebuie să fie actualizate, pentru a ajuta întreprinderile viabile, care se confruntă cu dificultăți financiare, să se mențină pe linia de plutire, în loc să facă obiectul procedurii de lichidare. În fiecare an, din cauza procedurilor de insolvență, 1,7 milioane de persoane își pierd locul de muncă. Dorim să oferim o a doua șansă întreprinderilor și persoanelor pe care acestea le angajează”, a spus Reding.

Antonio Tajani, vicepreședinte și comisar pentru industrie și antreprenoriat, a adăugat: „Studiile indică faptul că, în comparație cu media întreprinderilor nou-înființate, antreprenorii care pun bazele unei întreprinderi pentru a doua oară au avut mai mult succes, iar prezența acestora pe piață este mult mai îndelungată. Aceste întreprinderi se dezvoltă mai repede și angajează un număr mai mare de lucrători. Astfel, un eșec antreprenorial nu ar trebui să ducă la o «condamnare pe viață», care să îi interzică antreprenorului în cauză orice activitate antreprenorială viitoare, ci ar trebui să fie privit ca o șansă de a învăța și de a face ca lucrurile să meargă mai bine – un punct de vedere pe care azi îl acceptăm în întregime ca bază a progreselor înregistrate în domeniul cercetării științifice.”


La nivelul UE, aproximativ jumătate din întreprinderi au o durată de viață de mai puțin de 5 ani și aproximativ 200.000 de firme intră în insolvență în fiecare an. Aceasta înseamnă că aproximativ 600 de întreprinderi din Europa intră în faliment în fiecare zi.

Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier. Dovezile sugerează că antreprenorii care au suferit un eșec învață din propriile greșeli și, în general, au mai mult succes a doua oară. Peste 18% dintre antreprenorii de succes au eșuat la prima încercare. Prin urmare, este esențial să existe legi moderne și proceduri eficiente pentru a ajuta întreprinderile care dispun de suficientă substanță economică să depășească dificultățile financiare și să beneficieze de o „a doua șansă”.

Restructurarea firmelor aflate în dificultate

Noile proceduri vor sprijini restructurarea firmelor în dificultate şi crearea unui mediu favorabil întreprinderilor, în special în perioade de dificultăți financiare. O restructurare poate servi și interesele creditorilor, deoarece aceasta ar însemna o creștere a șanselor lor de a-și recupera creanțele care ar putea fi pierdute în cazul unei lichidări.

Regulamentul consolidează securitatea juridică, prin stabilirea de norme clare pentru a determina competența judiciară, precum și prin asigurarea unei colaborări între instanțele care se ocupă de acțiuni diferite, atunci când un debitor se confruntă cu procedura de insolvență în mai multe state membre.

Informarea creditorilor va fi îmbunătățită prin obligarea statelor membre să publice deciziile majore – cum ar fi cele cu privire la deschiderea procedurii de insolvență. În ansamblul lor, aceste schimbări vor îmbunătăți eficiența și eficacitatea procedurilor transfrontaliere de insolvență.

Propunerea de regulament va fi trimisă Parlamentului European și Consiliului UE pentru negociere și adoptare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: