vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2019

Economia Marii Britanii a pierdut echivalentul a 2% din PIB de la referendumul privind Brexit, circa 80 de miliarde de lire sterline, spune Gertjan Vlieghe, membru în comitetul de politică monetară a Băncii Angliei, avertizând că părăsirea blocului comunitar va avea consecințe extrem de grave, cum ar fi o recesiune economică accentuală, transmite The Guardian.

Astfel, Regatul Unit a pierdut în jur de 40 de miliarde de lire sterline pe an sau 800 de milioane pe săptămână, în cei doi ani de la scrutinul în care britanicii s-au pronunțat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Totodată, economia a stagnat exact într-o perioadă în care, la nivel global, s-au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimii zece ani.

Ironic, pierderile dintr-o singură săptămână sunt de două ori mai mari decât anticipau susținătorii campaniei pro-Brexit că vor economisi prin părăsirea Uniunii, respectiv 350 de milioane de lire sterline, bani despre care spuneau că putea fi direcționați către sistemul de sănătate.


”Acel 2% din PIB nu e ceva banal, e 40 de miliarde de lire sau dacă preferați, în unități de autobuze, sunt 800 de milioane pe săptămână”, a spus Vlieghe, făcând referire la autobuzele pe care și-au promovat mesajul legat de economii susținătorii Brexit.

El a mai spus că investițiile au rămas blocate la zero, cu o scădere de 3,7% în 2018. De asemenea, consumul a scăzut în condițiile în care gospodăriile au suportat presiunea creșterii prețurilor, iar lira a pierdut din valoare.

”Este total neobișnuit ca investițiile să se micșoreze atât de mult în condițiile în care lumea o duce atât de bine, cel puțin până de curând”, a mai comentat oficialul Băncii Angliei.

“Bazându-ne pe evoluțiile din restul lumii, ne așteptam ca economia Marii Britanii să crească într-un ritm mai accelerat, însă, în realitate, ritmul a încetinit”, a mai explicat el.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: