Nemţii au început să renunţe la adresele de mail ale furnizorilor americani şi să îşi îndrepte atenţia spre companiile naţionale, cerând servicii de criptare destinate în special corporaţiilor, după scandalul dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, relevă EUObserver.
“Utilizatorii germani au reacţionat la scandalul Agenţiei Naţionale de Securitate întorcându-şi atenţia către firmele naţionale furnizoare de servicii de email şi solicită servicii de secretizare rezervate companiilor de telecomunicaţii. Aceste schimbări reprezintă o şansă foarte mare pentru companiile de criptare”, a spus ministrul Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, jurnaliştilor de la Berlin.
Ea susţine că 80% dintre nemţii care folosesc internetul au făcut deja această schimbare.
Politician liberal recunoscut pentru declaraţiile sale directe, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a precizat că şi ea însăşi foloseşte serviciul de email criptat al guvernului, pentru activitatea sa profesională, care reprezintă cea mai mare parte a emailurilor trimise. “Nu am email privat criptat, dar sunt dispusă să îmi creez o adresă de acest fel, dacă ştiu că funcţionează bine”, a spus ea, adăugând că serviciul guvernamental de criptare este puţin cam “împovărător”, în special în străinătate.
Utilizatorii serviciilor americane de mail Gmail sau Yahoo nu pot exclue posibilitatea ca discuţiile sau mesajele lor să fie interceptate prin programul Prism, un program de supravegehre dezvăluit de Edward Snowden, fost contractor al CIA, care a fugit în Rusia.
Companiile de email din Germania folosesc doar servere germane şi nu sunt atât de uşor de interceptat de NSA sau CIA.
Observând schimbarea preferinţelor clienţilor săi, Deutsche Telekom, cel mai important furnizor de internet din Germania, a lansat un serviciu numit “Email Made in Germany”, oferind servicii de criptare şi stocare pe serverele proprii.
“Nemţii sunt puţin îngrijoraţi de ultimele informaţii privind posibila interceptare a datelor de comunicare. Iniţiativa noastră este destinată să elimine această îngrijorare şi să facă astfel încât comunicarea prin email în Germania să fie mai sigură, în general. Protecţia informaţiilor private reprezintă un avantaj de valoare”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Deutsche Telekom, Rene Obermann.
Şi companiile mai mici de email, cum ar fi Posteo, cu sediul la Berlin, au înregistrat o creştere a noilor utilizatori.