marți

16 aprilie, 2024

2 iunie, 2011

Germania: UE şi FMI vor acorda Greciei o nouă tranşă din împrumut. Martin Kotthous, expert în Ministerul german de finanţe, a subliniat că împrumutul extern contractat de Grecia este un program comun între UE şi FMI. “A fost creat în comun, va fi evaluat în comun şi cred că va fi continuat în comun, inclusiv atunci când este vorba despre plata următoarelor tranşe”, a spus Kotthous. Grecia ar urma să primească, în 29 iunie, o tranşă de 12 miliarde de euro din partea UE şi FMI. Împrumutul va fi acordat după evaluarea progreselor făcute de guvernul elen în privinţa vânzării unor bunuri şi a reducerii cheltuielilor. Reprezentanţii “troicii” – UE, FMI şi Banca Centrală Europeană – se află la Atena pentru a inspecta măsurile luate de greci. Pieţele internaţionale sunt tensionate, în aşteptarea deciziei, până la finalul acestei săptămâni. Miercuri, au circulat zvonuri legate de faptul că FMI nu va acorda următoarea tranşă. (The Telegraph)

ONU acuză ambele părţi din conflictul libian de crime de război. Anchetatorii ONU au acuzat forţele guvernamentale libiene de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Experţii în drept au declarat că au găsit dovezi ale criminalităţii, inclusiv asasinări şi tortură, într-un fel ce sugera că liderul Muammar Gaddafi se află în spatele acestor acte. În acelaşi timp, însă, forţele opoziţiei se fac şi ele vinovate de abuzuri ce constituie crime de război, deşi nu la fel de numeroase. Recent, NATO şi-a extins misiunea în Libia cu încă 90 de zile. Raportul ONU a fost făcut public, miercuri, la Geneva, de către o echipă de trei experţi în drepturile omului. Joi dimineaţa, noi explozii s-au auzit la Tripoli, în timp ce un avion survola zona. NATO desfăşoară atacuri aeriene regulate asupra capitalei libiene. (BBC News)

Premierul japonez Naoto Kan refuză să demisioneze. Partidele de opoziţie au programat o moţiune de neîncredere contra sa, în care critică răspunsul prim-ministrului la tsunami-ul din martie şi scurgerile de radiaţii de la centrala nucleară de la Fukushima. Dacă pierde votul de încredere, ce va avea loc în curând în Parlament, premierul va fi forţat să demisioneze sau să organizeze alegeri anticipate. Membri importanţi ai Partidului Democrat ar putea vota contra sa. Principalul său contracandidat din interiorul partidului, Ichiro Ozawa, spune că ar susţine mişcarea contra premierului, la fel şi un fost prim-ministru, Yukio Hatoyama. Moţiunea a fost depusă de Partidul Liberal Democrat, de opoziţie, împreună cu aliaţii acestuia, Partidul Noul Komeito şi Partidul Răsăritului, şi ar putea fi susţinută de Partidul Comunist. Formaţiunile îl acuză pe şeful guvernului că nu a gestionat bine procesul de reconstrucţie şi eforturile de ajutorare a victimelor dezastrului din martie, şi nici criza nucleară. (BBC News)


Rusia şi NATO vor participa, în premieră, la un exerciţiu militar aerian comun. Avioanele ruseşti şi cele ale Alianţei vor oganiza o sesiune comună de pregătire, pentru a preveni atacuri teroriste de genul celui din 11 septembrie 2001 din SUA. Antrenamentul va dura 4 zile, începând din 6 iunie, şi se va numi “Vigilant Skies 2011”, zborurile urmând a avea loc deasupra Poloniei şi a Mării Negre. Două avioane poloneze F-16 vor intercepta un avion “duşman”, după ce decolează din Cracovia şi va preda misiunea către două avioane ruseşti Sukhoi, care vor ghida aparatul intrus spre oraşul nord-polonez Malbork. A doua zi, deasupra mării, trei avioane turceşti F-16 şi două ruseşti Sukhoi vor intercepta un al aparat “terorist” care a deviat de la culoarul său de zbor şi a pierdut legătura cu turnul de control. Este al doilea exerciţiu major ce are loc între foştii rivali din Războiul Rece, după ce submarine ruseşti au fost alături de cel spaniole, într-un exerciţiu ce a început luni şi se încheie în 10 iunie, pe coastele din sudul continentului european. (The Telegraph)

Atac cibernetic din China asupra unor utilizatori Google din întreaga lume. Compania Google a anunţat, miercuri, că sute de utilizatori ai serviciului Gmail, au fost ţinta unor atacuri clandestine, care proveneau, aparent, din China şi care au vizat furtul unor parole şi monitorizarea unor căsuţe poştale virtuale. Victimele au fost oficiali guvernamentali din SUA, activişti politici din China, oficiali din mai multe ţări asiatice, personal militar şi jurnalişti. Este a doua oară când Google spune că sursa unor furturi de pe internet este China, ceea ce ar putea alimenta conflictul între companie şi autorităţile chineze. Anul trecut, Google anunţase că a detectat o invazie sofisticată asupra sistemelor IT ale unor cetăţeni chinezi. Compania a rupt atunci toate legăturile cu China şi a refuzat să se supună cenzurii comuniste, mutându-şi motorul de căutare din China la Hong Kong. (The New York Times)

Războiul global contra drogurilor a eşuat. Potrivit unui raport al unei comisii ce include foşti şefi de stat, un fost secretar general al ONU şi un mogul al afacerilor, războiul anti-drog purtat de ţările din întreaga lume în ultimele decenii nu are efectele scontate. Comisia Globală pentru Politicile Antidrog susţine că războiul a eşuat, iar consecinţele sunt devastatoare, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru societăţi în întregul lor. Raportul are 24 de pagini şi va fi dat publicităii joi. “Liderii politici şi personalităţile publice ar fi trebuit să aibă curajul de a susţine public ceea ce mulţi dintre ei spun în particular: dovezile copleşitoare arată că strategiile de interzicere a drogurilor nu rezolvă problema şi ar trebui găsite alternative, pentru că acest război anti-drog nu poate fi câştigat”, arată documentul. Printre membrii comisiei se află Kofi Annan, fostul oficial american George Schultz şi foşti şefi de stat din Mexic, Brazilia, Columbia, oameni de afaceri din Marea Britanie şi actualul premier grec. Comisia critică în special SUA, care ar trebui să fie “lider în schimbarea politicilor antidrog – dintr-o abordare anti-criminalitate, către una adresată protejării sănătăţii şi drepturilor omului”. (Huffington Post)

Victimele preoţilor pedofili dau în judecată Vaticanul. Zeci de belgieni care spun că au fost abuzaţi sexual în copilărie de preoţi romano-catolici au anunţat că dau în judecată Vaticanul. Ei acuză Sfântul Scaun şi Biserica Belgiană de neglijenţă, pentru că nu au acordat atenţie acestor practici. Biserica Catolică Belgiană a anunţat, luni, că este dispusă să plătească unele compensaţii victimelor abuzurilor preoţilor pedofili. Circa 500 de plângeri contra unor astfel de preoţi au fost depuse în Belgia, de anul trecut până acum. Avocaţii reprezintă cel puţin 70% dintre aceştia, iar procesul va fi deshis în Gent. Textul va fi tradus în italiană înainte de a fi înaintat Vaticanului. Unul dintre avocaţi, Christine Mussche, spune că acele compensaţii oferite de biserica belgiană sunt un semn bun, dar deocamdată sunt “doar vorbe”. Una dintre victime, jurnalistul şi scriitorul Roel Verschueren, spune: “Toţi am trăit cu frică ani de zile, într-o biserică ce refuză să conştientizeze aceste lucruri. Acum vom întoarce situaţia în favoarea noastră”. (BBC News)


Protestatarii nu mai pot rămâne în piaţa centrală  din Madrid. Manifestanţii ce fac parte din aşa-numita Mişcare “15 Mai” nu mai pot rămâne mult timp în Piaţa Puerta del Sol. Premierul adjunct Alfredo Pérez Rubalcaba nu a precizat, miercuri, cât timp mai au la dispoziţie protestatarii, dar a explicat că proprietarii magazinelor din zonă s-au plans că le-au scăzut vânzările cu până la 70% din cauza demonstranţilor din corturi. “Nu putem permite ca un grup de cetăţeni să abuzeze de drepturile altora, doar pentru că vor să-şi exercite propriile drepturi constituţionale”, a spus Rubalcaba. (El Pais)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: