joi

23 mai, 2024

10 martie, 2024

Numărul şomerilor germani a crescut în februarie cu 11.000, cu mult peste așteptările analiștilor (care prognozau un avans cu 7.000 persoane), ca urmare a încetinerii celei mai mari economii europene. Rata șomajului ajustată sezonier este tot de 5,9%, iar riscul de disponibilizare rămâne scăzut, conform ministrului german al Muncii.

„Mediul economic dificil afectează robusteţea pieţei forţei de muncă. Deseori în februarie scade numărul şomerilor, nu a fost cazul în acest an”, a declarat Andrea Nahles, preşedintele Agenţiei Federale a Muncii.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a urcat până la cifra ajustată de 2,713 milioane, relatează Reuters, agenție preluată de Agerpres.


Rata şomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,9%, dar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă era prognozat să urce cu 7.000.

Pe de altă parte, în februarie erau înregistrate 706.000 de locuri de muncă vacante, cu 72.000 mai puţine decât în urmă cu un an, conform Oficiului Federal pentru Muncă.

Riscul concedierilor rămâne redus

La rândul său, ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că angajatorii se bazează pe forţa de muncă existentă, pe fondul deficitului de angajaţi calificaţi. „Riscul concedierilor rămâne redus. Cererea pentru noi angajări a scăzut”, a adăugat oficialul german.


Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca Germania să înregistreze o creştere de doar 0,2% anul acesta, de la un nivel de 1,3% previzionat anterior, întrucât cererea globală slabă, incertitudinile geopolitice şi inflaţia persistent ridicată au atenuat speranţele pentru o redresare solidă.

În 2025, Executivul previzionează un avans al PIB-ului de 1%, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la 2,8% în 2024 şi la 2% în 2025.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: