27 mai, 2020

Cheltuielile Germaniei pentru apărare vor urca anul acesta, conform ministrului apărării, de la cele 50 de miliarde euro planificate inițial, la 5,4 miliarde, conform Rheinische Post, preluată de Agerpres.

Majorarea va apropia Germania de ținta de 2% din PIB direcționată către bugetul NATO, țintă prognozat a fi atinsă abia în 2024.

Plecând de la ultimul său pronostic economic, Institutul Economic German (IW) estimează că procentul din PIB alocat pentru cheltuielile de apărare este posibil să crească la 1,58% în acest an.

(Citiți și: ”Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau”)


La mitingul informal al miniștrilor Apărării din țările nordice – din care fac parte Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Suedia și Marea Britanie – reprezentanții celor 11 state au fost de acord că este nevoie de susținerea mobilității militare și de continuarea creșterii cheltuielilor militare.

China – creșterea bugetului Apărării în 2020, cea mai redusă din ultimii 30 de ani, dar peste creșterea economică

Cheltuielile militare ale Chinei vor fi anul acesta de 163 de miliarde de euro. Aceasta înseamnă o creștere cu 6,6%, comparativ cu anul trecut – cel mai mic avans alocat Apărării în ultimii 30 de ani. Anul trecut, majorarea bugetului a fost cu 7,5%.

Țara se situează pe locul al doilea în lume după Statele Unite în privința cheltuielilor militare, iar majorarea fondurilor militare alocate acestui domeniu este totuși semnificativă, în condițiile în care Banca Mondială estimează o creștere a PIB de maximum 3%, în 2020.

În ultimii 25 de ani, aceste cheltuieli Chinei au urmat îndeaproape curba de creştere economică a ţării.


Vineri, în cadrul Adunării Naţionale Populare (ANP), președintele Xi Jinping nu a înaintat niciun procent referitor la creșterea economică din acest an, dar a anunțat un vast plan de investiţii, în valoare de 481 de miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: