luni

4 martie, 2024

26 aprilie, 2022

Guvernul Germaniei a aprobat un amendament de lege care îi va permite să intre în proprietatea companiilor energetice, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă.

Amendamentul va permite Guvernului să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică și face parte din strategia reducerii dependenței Germaniei de energia importată din Rusia.

În fapt, ideea deja a fost aplicată în cazul Gazprom Germania, a cărei afacere din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur), potrivit Reuters.


Gazprom Germania a fost abandonată de Gazprom, tocmai când se pregătea naționalizarea.

Strategia independenței energetice la germani

Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a prezentat luna trecută un plan de urgenţă pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse de Occident.

Planul este primul pas dintr-o strategie în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele.

„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.


Robert Habeck a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependenţa importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum şi de infrastructurile esenţiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deţinute de firme ruseşti.

Parlamentul va adopta amendamentul privind naționalizarea în mai, a spus o sursă guvernamentală.

Bundesnetzagentur va prelua controlul Gazprom Germania până pe 30 septembrie 2022 și apoi va putea înlocui directorii şi face noi angajări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: