duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2020

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier

Guvernul german a finalizat joi proiectul pachetului de legi privind renunțarea la cărbune și și-a manifestat dorința ca Bundestagul să aprobe legislația specifică înainte  să intre în vacanța de vară, anunță Euractiv.

Guvernul a aprobat detaliile finale pe trei texte de lege, inclusiv unul care vizează restructurarea regiunilor miniere, și un acord cu operatorii centralelor energetice ce folosesc lignit, tot setul urmând să reglementeze etapele renunțării la cărbune până în anul 2035..

Cele 3 texte de lege au fost trimise legislativului german cu luni în urmă, ultimele amendamente adoptate joi fiind rezultatul negocierilor purtate între formațiunile politice ce alcătuiesc guvernul la nivelul grupurilor parlamentare din Bundestag și Bundesrat- cele două camere ale parlamentului german.


Modificările negociate politic includ o creștere a plafonului maxim al compensațiilor ce pot fi solicitate statului de către operatorii care vor fi obligați de lege să închidă centralele alimentate cu cărbune.

Schimbările, scrie Euractiv, par să fi fost decise foarte rapid după consultări cu proprietarii centralelor în chestiune. Noul plan guvernamental conține și termene fixe de închidere a centralelor, valoarea totală a compensațiilor fiind stabilită la 4,35 miliarde euro.

Înțelegerea la care au ajuns politicienii și oamenii de afaceri este menită în principiu să furnizeze garanții legale părților, a explicat pentru Euractiv Ida Westphal, avocat al ONG-ului ClientEarth.

Ida Westphal pune însă în discuție acest acord din cauza faptului că toate discuțiile au fost secrete, motiv pentru care societatea civilă germană nu poate să analizeze armumentele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Avocatul ClientEarth pune sub semnul întrebării chiar ideea de a acorda compensații. Un argument: publicația Der Spiegel a scris în luna aprilie că compania minieră LEAG urmează să primească compensații de 1,75 miliarde euro pentru că își va închide parte din afaceri în următorii 15 ani, dar chiar compania planificase anterior această mișcare.

Potrivit ClentEarth, guvernul german ar fi trebuit să refuze de principiu să acorde compensații financiare pentru închiderea activelor care se bazează pe cărbune.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: