marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 noiembrie, 2015

ECR-TornadosGermania va trimite în Siria 1.200 de militari care să se ocupe de avioanele și vasele pe care le va transfera în zonă ca răspuns la solicitarea Franței de a fi ajutată în teatrele de operațiuni internaționale.

La câteva zile după atentatele de la Paris, Franța a cerut ajutorul militar al tuturor statelor membre, invocând, pentru prima oară în istoria Uniunii, articolul 42 – 7 din Tratat, un fel de echivalent european al articolului 5 din Tratatatul NATO.

Articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede: “Dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (să-i acorde) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.


Prevederea este interpretată de unii teoreticieni ca incorporând angajamentul de apărare în cadrul UE.

Solicitarea adresată statelor membre se referă la intensificarea „participării militare” în anumite teatre de operațiuni externe sau acordarea de sprijin pentru intervențiile declanșate  în Siria și Irak împotriva grupării islamiste Stat Islamic.

„Franța nu va putea fi singură în aceste teatre”, explica săptămâna trecută ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

Începând de miercuri, 25 noiembrie, Germania a anunțat deja mai multe acțiuni ce reprezintă răspunsul la această solicitare:

  • 650 de soldați vor fi trimiși în Mali, pentru a sprijini armata franceză
  • Patru sau șase avioane Tornado vor fi trimise în Siria pentru zboruri de recunoaștere și realimentare. Ele vor staționa în Iordania (Amman) sau Turcia (Icirlik).
  • O fregată care va escorta portavionul Charles de Gaulle în Marea mediterană
  • 1.200 de militari care se vor ocupa de avioanele și vasele trimise în Siria

Aceasta este cea mai largă implicare militară din acest moment a Germaniei, a declarat generalul Volker Wieker, șeful Statului Major al Armatei.

Va fi nevoie însă de aprobarea parlamentului, a menționat el, dar până la sfârșitul anului se vor finaliza toate procedurile, astfel încât transferul militarilor va putea începe anul acesta.

Rămâne să se decidă cât va dura această implicare a Germaniei în Siria.

Franța și Germania iau în considerare o colaborare cu forțele guvernamentale

Franța și Germania deschid ușa colaborării cu armata siriană în lupta pentru combaterea Statului Islamic, scrie EuObserver.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen, a declarat duminică, pentru postul de televiziune german ZDF, că acest lucru va fi posibil însă numai după începerea perioadei de tranziție și a subliniat: „Nu va exista niciun viitor (în Siria – n. red.) cu Assad, să fie clar.”

Declarațiile sunt făcute la două zile după ce ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, a afirmat că forțele regimului ar putea fi folosite împotriva Stat Islamic:  „Trebuie să existe două lucruri: bombardamente … și trupe la sol, care nu pot fi ale noastre, dar trebuie să fie ale Free Syrian Army [care se opune lui Assad], forțe sunite arabe și, de ce nu, forțele regimului” , a spus Laurent Fabius la postul francez de radio RTL.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: