joi

2 mai, 2024

13 mai, 2020

Germania trebuie să-şi ajute partenerii din Uniunea Europeană să-şi relanseze economiile după criza Covid-19, a declarat marţi Angela Merkel, în cursul unei reuniuni a parlamentarilor din formaţiunea sa politică.

Întrunirea are loc într-o perioadă în care pandemia cu noul coronavirus încetinește, dar experții avertizează în privința celui de-al doilea val, și cu puțin înainte ca Germania să preia președinția Consiliului UE.

Este esenţial pentru Germania, în calitate de naţiune exportatoare, ca şi celelalte state membre ale UE să fie şi ele bine, a spus cancelarul, potrivit mai multor participanți la întîlnire citați de Reuters.


Germania urmează să preia la 1 iulie 2020 președinția Consiliului UE, în contextul discutării planului de relansare a economiei europene, de o amploare şi finanţare dezbătută în această perioadă. Executivul de la Berlin a anunțat deja că pandemia de coronavirus va domina agenda Uniunii în a doua jumătate a acestui an.

Cancelarul ar fi convenit cu Ralph Brinkhaus, preşedintele grupului parlamentar conservator CDU-CSU, ca Berlinul  să contribuie mult mai mult la relansarea europeană, au precizat aceleaşi surse.

Reamintim că liderii UE au dat mandat Comisiei Europene să formuleze urgent o nouă propunere de cadru financiar multianual 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare economică post-criză provocată de coronavirus. Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, este șteptată să prezinte documentul, a cărui valoare este estimată la 2.000 de miliarde de euro.

Sâmbătă, de Ziua Europei, Angela Merkel a afirmat că fondarea Uniunii Europene după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un eveniment de bun augur, în special pentru Germania, și a reafirmat caracterul crucial al unității Uniunii Europene pentru Germania și rolul important pe care Berlinul îl are de jucat.


“Germania își va asuma în luna iulie președinția Consiliului UE. Obiectivul nostru este ca Europa să iasă mai puternică din criza pandemiei și a coronavirusului. Ne vom juca rolul și partea noastră”, a dat asigurări Angela Merkel.

Criza sanitară provocată de coronavirus a declanșat o criză economică în urma căreia economia europeană se așteaptă la contracție istorică de 7,5%, în timp ce statele membre sunt așteptate să ajungă la un numitor comun privind bugetul multianual 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare, obiective față de care Germania, țara care asigură aproape 25% din PIB-ul UE, și-a anunțat angajamentul și disponibilitatea pentru solidaritate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: