Guvernul german consideră că eventualele noi sancţiuni legate de construcţia gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, „ar constitui o ingerinţă serioasă în securitatea energetică europeană şi în suveranitatea Uniunii Europene”, spune un comunicat al Ministerului de Externe de la Berlin, citat de Deutsche Welle.
Senatorii americani au adoptat, încă de joi, noi sancţiuni împotriva continuării lucrărilor la Nord Stream 2, motivând cu faptul că gazoductul va spori influenţa economică şi politică a Rusiei în Germani aşi în alte ţări europene.
Sancţiunile americane împotriva proiectului Nord Stream 2 au fost adoptate pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, ceea ce a dus la întârzierea finalizării proiectului, prevăzută iniţial pentru sfârşitul anului trecut.
Cei 160 de kilometri de conductă care au mai rămas de amplasat ar pute fi gata până la sfrşitul anului sau la începutul anului vuiitor, potrivit unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
Aceste sancţiuni au permis Administraţiei SUA să urmărească navele implicate în instalarea conductelor în Marea Baltică şi a persoanele străine care activează pe aceste vase.
Acum proiectul de lege permite, printre altele, sancţionarea companiilor care furnizează nave pentru activităţi ce au legătură cu proiectul, de exemplu nave implicate în săparea şanţurilor, potrivit dpa, citată de Agerpres.
Washingtonul avertizează că această conductă va face Uniunea Europeană dependentă de gazele naturale ruseşti, îngrijorări împărtăşite de Ucraina, dar şi de unele state membre, precum Polonia.
Rusia susţine că SUA sunt interesate să saboteze proiectul Nord Stream 2 deoarece urmăresc să se asigure că furnizorii americani de gaze naturale ar putea exporta pe piaţa UE la un preţ mai mare decât cel oferit de Rusia.