3 iulie, 2013

În lipsa personalului calificat, Germania lansează un program de ajutor financiar pentru a atrage tineri europeni, absolvenţi sau persoane interesate de modelul său de pregătire, în contextul şomajului ridicat din ţările vecine.

Programul, denumit MobiPro-UE, însă promovat sub numele de „The job of my life” (Slujba vieţii mele) pe Internet, a fost lansat în ianuarie și este prezentat ca o contribuţie la lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană.

Programul se va desfăşura până la sfârşitul anului 2016 și se adresează cetăţenilor din UE cu vârste între 18 şi 35 de ani – 40 de ani în unele cazuri – care nu au un loc de muncă şi doresc să beneficieze de sistemul german de pregătire, sau să lucreze în unul dintre sectoarele care duc lipsă de personal în Germania, cum ar fi cel hotelier şi catering, medical şi informatic.


Agenţia centrală pentru plasarea forţei de muncă străine şi de specialitate (ZAV), care depinde de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi care administrează acest program, dispune de un buget de 139 milioane de euro pe care îl utilizează pentru finanţarea cursurilor de germană pentru participanţi – în ţara lor de origine sau în Germania – pentru a le oferi acestora ajutor financiar şi pentru a acoperi cheltuielile de călătorie pentru interviul de angajare sau pentru un stagiu de pregătire, precum şi costurile lor de deplasare.

Deşi este deschis tuturor europenilor, MobiPro-UE pune totuşi accent pe ţările din sudul continentului unde rata şomajului este foarte ridicată şi unde şansele tinerilor de a găsi un loc de muncă sau de a dispune de pregătire profesională sunt limitate.

Germania se distanţează net de restul Europei în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor. În luna mai, doar 7,6% dintre germanii sub 25 de ani erau şomeri, cea mai scăzută rată din UE, unde unul din doi tineri sunt şomeri în Grecia (59,2% în martie) şi Spania (56,5%), 42,1% în Portugalia, 38,5% în Italia şi 24,6% în Franţa, potrivit cifrelor publicate luni de biroul european de statistică.

Ţara se confruntă însă cu o îmbătrânire a populaţiei şi cu un deficit de forţă de muncă calificată care determină Berlinul să caute muncitori în străinătate.


De la începutul anului, au fost înregistrate 2.100 de cereri de sprijin financiar şi 170.000 de accesări ale site-ului www.thejobofmylife.de.

Îm pofida acestui mecanism şi a altora, vicepreşedintele Federaţiei germane a Camerelor de Comerţ şi Industrie (DIHK), Achim Dercks, a deplâns numărul „foarte scăzut” al tinerilor europeni care sosesc în Germania pentru a lucra. În opinia sa, principalul obstacol îl reprezintă bariera lingvistică, urmat de reticenţa anumitor regiuni germane de a aplica legislaţia privind recunoaşterea diplomelor străine adoptată în 2012.

Combaterea șomajului, prioritate pentru Berlin

Lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor a devenit în ultima vreme o prioritate pentru guvernul conservator de la Berlin, iar cancelarul Angela Merkel, aflată în plină campanie electorală, se întâlneşte miercuri cu mai mulţi parteneri europeni, printre care şi preşedintele francez François Hollande, pentru o nouă rundă de discuţii pe această temă. La întâlnire participă și președintele Traian Băsescu.

„Conferinţa la nivel înalt de la Berlin reprezintă mijlocul de a începe să ne împărtăşim cu precizie experienţele noastre concrete privind măsurile care dau roade”, a declarat Angela Merkel, într-un interviu publicat marţi în şase cotidiene europene.

Şefa guvernului german a afirmat că „şomajul în rândul tinerilor reprezintă problema europeană cea mai presantă”, în condiţiile în care liderii UE au discutat deja această problemă săptămâna trecută la Bruxelles.

Berlinul doreşte să prezinte în toamnă măsuri concrete pentru a-i ajuta pe cei aproximativ şase milioane de tineri europeni aflaţi în şomaj, folosind fonduri UE, care vor fi utilizate în modul cel mai eficient posibil, a explicat Merkel. Ea a adăugat că guvernul german vede conferinţa de miercuri drept „un schimb de bune practici” unde oricine poate explica ce funcţionează bine în cazul său, iar ceilalţi se vor putea inspira.

(Citește mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Buna ziua. Doresc sa particip si eu , am terminat COLEGIUL TEHNIC DE INDUSTRIE ALIMENTARA DIN CRAIOVA si doresc sa particip la acest proiect in Germania . Va rog frumos sa ma conactati pentru mai multe informatii in legatura cu acest proiect. VA MULTUMESC!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Buna ziua. Doresc sa particip si eu , am terminat COLEGIUL TEHNIC DE INDUSTRIE ALIMENTARA DIN CRAIOVA si doresc sa particip la acest proiect in Germania . Va rog frumos sa ma conactati pentru mai multe informatii in legatura cu acest proiect. VA MULTUMESC!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: