miercuri

24 aprilie, 2024

11 decembrie, 2022

Armata germană va începe, săptămâna viitoare, pregătirile pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia, pentru a securiza spațiul aerian după ce o rachetă din războiul din Ucraina a lovit teritoriul polonez, luna trecută, omorând două persoane, potrivit unor surse din domeniul securității citate de dpa.

Ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a cerut însă ulterior Germaniei să trimită bateriile de rachete Patriot direct Ucrainei.

Germania a argumentat că niciun stat din NATO nu a trimis sisteme Patriot Ucrainei şi că acestea au fost desfăşurate până acum doar pentru a apăra teritoriul Alianţei.


Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon şi au rază de acţiune de peste 60 km.

După o discuţie în contradictoriu, Varşovia a acceptat săptămâna trecută condiţiile guvernului german.

Astfel, o echipă militară germană de recunoaştere va pleca marţi în Polonia pentru a identifica un loc potrivit pentru amplasarea echipamentului, au indicat sursele citate de dpa, informează Agerpres.

Ucraina va primi arme suplimentare din partea Germaniei

Agenţia germană dpa mai transmite că ambasadorul ucrainean Oleksii Makeiev a afirmat că a primit promisiuni din partea Berlinului că ţării sale îi vor fi livrate arme suplimentare.


”În discuţii directe, am primit asigurări despre mai multe arme şi mai multe muniţii, pe care le vom anunţa împreună la momentul potrivit”, a declarat Makeiev pentru publicaţia Welt am Sonntag.

În interviul publicat duminică, el a arătat că pe front sunt necesare de urgenţă mai multe sisteme antiaeriene, obuziere autopropulsate şi muniţie.

”În plus, suntem încă în discuţii în ce priveşte livrarea de (vehicule de luptă) Marder şi tancuri de luptă Leopard. Totuşi, decizia în această privinţă aparţine guvernului german”, a spus ambasadorul.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins până acum livrarea de tancuri Leopold 2 pe motivul că nicio altă ţară NATO nu le-a furnizat.

SUA au semnalat vineri că nu văd obstacole în privinţa acestor livrări. Este însă decizia Germaniei, le-a declarat secretarul de stat adjunct Wendy Sherman reporterilor în timpul unei vizite la Berlin.

NATO: Războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control

Ambasadorul Makeiev a mai afirmat că guvernul german i-a promis că nu vor exista negocieri cu Rusia fără consimţământul Kievului: ”Am fost asigurat în mod clar că nu vor exista negocieri cu (preşedintele rus Vladimir) Putin dacă noi nu vrem acest lucru”, a spus el.

În acest moment, a adăugat el, Ucraina nu are nevoie de mediatori, ci de aliaţi.

Sâmbătă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control şi ar putea să devină un război între Rusia şi NATO.

„Nu există nicio îndoială că un război în toată regula este o posibilitate”, a spus Jens Stoltenberg.

La rândul său, autoritățile ruse de la Moscova i-a acuzat în mod repetat pe aliaţii din NATO că au devenit efectiv parte din conflict, furnizând arme Ucrainei, antrenându-i trupele şi furnizând informaţii militare pentru a ataca forţele ruseşti.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: