Suportul german pentru proiectul Nord Stream 2 slăbește, viitoarea coaliție de guvernare fiind așteptată să se distanțeze de proiectul sprijinit de Rusia, scrie Financial Times.
Sprijinul acordat acestui proiect energetic a început să scadă după ce SPD, fost partener de coaliție de guvernare al Angelei Merkel, a decis să treacă în opoziție ca efect al înfrângerii suferite în alegerile parlamentare organizate în septembrie.
”SPD a fost principalul avocat al Nord Stream 2 și acum au dispărut din peisaj”, afirmă Norbert Röttgen (foto), președinte al Comisiei pentru Afaceri externe din Bundestag, membru al CDU, care a declarat pentru FT: ”E foarte clar că noul guvern va privi mult mai critic acest proiect”.
Reinhard Bütikofer, parlamentar al Verzilor și reprezentant al partidului în grupul de negociere pentru formarea viitorului guvern, afirmă: ”SPD s-a pus total la dispoziția Nord Stream 2, iar Verzii vor lupta pentru respingerea acestui proiect, așa cum au făcut-o întotdeauna”.
Legăturile SPD cu grupuri energetice din Rusia au fost evidențiate de presa germană în septembrie, după ce Gerhard Schröder, fost cancelar din partea SPD, a fost numit președinte al grupului rus Rosneft. Gerhard Schröder este și președinte al Nord Stream 2.
Odată finalizat, proiectul Nord Stream 2 ar urma să dubleze cantitatea de gaze naturale pe care Rusia ar putea să o livreze în Germania, prin Marea Baltică. Nord Stream 2 este unul dintre cele mai controversate proiecte energetice europene, constant o sursă de tensiuni între Germania și state din estul Europei.
Până anul trecut, Germania afirma că noua rută de aprovizionare, al cărei cost de realizare este estimat la 9,5 miliarde euro, va spori securitatea energetică a Europei. Polonia și alte state estice afirmă că acest proiect nu face altceva decât să sporească dependența de energia furnizată de o Rusie din ce în ce mai ostilă.
Proiectul Nord Stream 2 a suferit oricum o lovitură miercuri, când Comisia Europeană a propus schimbarea legislației, astfel încât regulile europene în materie de energie să se aplice automat nu doar rutelor existente de aprovizionare, ci și celor viitoare.
Regulile europene specifică faptul că un operator de rețea este obligat să cedeze o parte a capacităților unui terț și că o rețea de transport nu poate fi deținută de un producător de energie.
Nord Stream 2 a fost afectat și de decizia SUA de a impune sancțiuni și asupra companiilor care fac afaceri în domeniul energetic cu Rusia. Măsura a fost adoptată în iulie 2017, ca răspuns la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane organizate anul trecut.
Partidul cancelarului Angela Merkel negociază în prezent formarea unei noi alianțe de guvernare, împreună cu aliatul său tradițional din Bavaria, CSU, cu liberalii FDP și cu Verzii.
Reinhard Bütikofer a declarat FT că partidul său a transmis CDU foarte clar, la negocieri, opinia referitoare la Nord Stream 2. ”Opoziția noastră față de acest proiect este foarte clară, din mai multe motive- în primul rând sunt motive ce țin de ecologie, apoi e vorba de solidaritate cu vecinii noștri din estul Europei. E vorba și de riscuri economice și de securitate”, afirmă Reinhard Bütikofer.
Parlamentarul Verzilor mai crede că o schimbare de atitudine a Germaniei față de proiectul Nord Stream 2 ar transmite semnale pozitive Poloniei și celorlalte state estice într-un moment în care Europa se află în pragul unor transformări care ar putea îndepărta de UE anumite state din est.
”Dacă Germania și Franța lui Emmanuel Macron decid să își consolideze cooperarea, atunci s-ar putea ca anumite temeri să provoace reacții adverse în estul continentului, unde anumite state ar putea gândi că sunt tratate ca state de mâna a doua. Cred că o schimbare de abordare față de Nord Stream 2 ar putea reprezenta o bună ocazie de a reasigura aceste state că relația noastră cu ele este importantă pentru noi”, afirmă Reinhard Bütikofer.
Nord Stream 2 este în primul rând un mijloc de presiune al Rusiei față de Ucraina, deoarece Gazprom, cel mai mare producător de gaze din Rusia, ar putea trimite astfel energie către Europa pe o rută alternativă conductei care traversează Ucraina. Gazprom nu ar mai plăti astfel Kievului taxa de tranzit- o importantă sumă care alimentează bugetul Ucrainei anual, iar Moscova ar putea să taie foarte simplu energia vândută acestui stat fără să mai afecteze restul consumatorilor din Europa.