La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Germania & Franţa / Relaţiile economice ale României cu actorii principali ai reformării UE

de Adrian N Ionescu 22.6.2017

Turul de forţă transatlantic al diplomaţiei româneşti a fost marcat vizibil în primul rând de reperele politice, dar parteneriatul economic al României cu Franţa şi Germania capătă noi semnificaţii, în contextul în care cele mai mari forţe ale Uniunii Europene fără Marea Britanie (UE27) sunt decise să determine decisiv viitorul şi noua arhitectură a UE.

Preşedintele României s-a întâlnit, luni, cu cancelarul Germaniei şi urmează să se întâlnească vineri şi cu preşedintele Franţei şi este de aşteptat că, odată ce sunt stabilite auspiciile politice, relaţiile economice să înregistreze progresele de care România are nevoie pentru a se situa pe o poziţie favorabilă în reconstrucţia UE.

Luni, Klaus Iohannis a remarcat creşterile „constante de peste 10% în ultimii ani”, ale schimburilor comerciale dintre România și Germania. „Am abordat şi relaţiile economice care s-au dezvoltat extrem de dinamic, în condiţiile în care am avut un ritm de creştere cu două cifre. Am vorbit despre digitalizare, preşedintele m-a asigurat că România este un loc pentru specialiştii IT”, a ţinut să precizeze Angela Merkel.

Întâlnirea președintelui României cu cel al Franței va avea loc cu ocazia sesiunii Consiliului European, de joi și vineri., de la Bruxelles .

Iată coordonatele de la care poate pleca noua evoluţie a relaţiilor economice ale României cu Germania şi Franţa:

Parteneriatul economic

Franţa şi Germania sunt între cei mai importanţi parteneri economici ai României, iar relaţiile cu acestea sunt remarcabile  după cel puţin  două coordonate:

  • companiile din cele două ţări controlează entităţi româneşti cu poziţii dominante în sectoarele lor (teleconmuicaţii, auto, vânzări de gaze naturale şi electricitate) şi
  • concentrează o proporţie semnificativă a comerţului extern al României.

Cele mai mari două puteri ale UE27 deţin împreună 19% din stocul investiţiilor străine directe în România. Germania este a al treilea cel mai mare investitor direct în România (12%), iar Franţa al cincilea (7%). Pe locul patru este Cipru, remarcabil prin companiile offshore, iar prima este Olanda, deseori preferată de investitorii români pentru înființarea de vehicule de investiții.

Aproape 36% din schimburile comerciale ale României se concentrează în Germania şi în Franţa.

Germania este de departe cel mai important partener comercial al ţării noastre (27,5%), iar  Franţa este pe poziţia a patra (8,3%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pe 2016.

Numai exporturile românești de mașini și aparate si echipamente electrice au valorat aproape 5,8 miliarde de euro fob în 2016, adică mai mult decât toate exporturile în Franța (4,14 mld. euro).

Trebuie ținut seama, însă, că Dacia – Renault a exportat și direct în Germania.

De asemeni, importurile românești din Germania au depășit totalul importurilor din Franța la aceeași secțiune conform nomenclatorului combinat al INS: 4,99 mld. euro CIF, față de 3,73 mld. euro.

De altfel, în domeniul corporatist sunt de remarcat, întâi de toate patru domenii:

  • Colosul energetic francez Engie controlează furnizarea de gaze naturale din jumătate din România, în vreme ce corporația germană E.On are jumătatea de nord, care controlează şi furnizarea de energie electrică din Moldova.
  • Groupe Societe Generale controlează BRD, a treia cea mai mare bancă românească, iar Allianz pe unul dintre liderii pieţei asigurărilor din România.
  • Renault a făcut din Dacia un brand de notorietate europeană, iar germanii produc la rândul lor, în România, echipamente importante pentru automobilele lor.
  • În telecomunicaţii, francezii au intrat cu investiţii cei dintâi, în vreme ce germanii au intrat mai târziu, indirect, prin preluarea grupului grec OTE.

Mai trebuie menţionat implicarea concernului paneuropean Eurocopter la Braşov , în care Franţa şi Germania au  interese proeminente,  dar şi  multe altele.

Germania

Prezența germană în România se mai remarcă prin filialele Continental din România centre de producţie importante de anvelope şi produse din cauciuc, care împreună cu Telekom, retailerii Kaufland şi Metro cash & Carry, asigurătorul Allianz Ţiriac, Siemens şi companiile producătoare de echipamente auto şi multe altele, au zeci de mii de angajaţi şi afaceri de de afaceri de circa şapte miliarde de euro în România.

Companiile cu capital german sunt cele mai numeroase dintre cele cu participare străină în România, după cele italiene: 21.727, sau peste 10% din total, potrivit raportului din aprilie al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Acţionarii germani au investit în capitalul social al companiilor lor româneşti peste 4,9 miliarde de euro, adică peste 11% din totalul capitalui social subscris de străini în companiile din România.

Pe de altă parte, România a înregistrat un deficit comercial de peste 1,4 miliarde de euro cu cel mai important pertener comercial al României, de unde a importat de 13,8 mld. euro și a exportat numai de 12,34 miliarde.

Franța

Francezii nu dețin numai a treia cea mai mare bancă a Românie și Uzinele Dacia, dar și filiala Orange România, lanșurile de retail Auchan, de bricolaj Leroy Merlin și de articole sportive Decathlon.

Lafarge, în producția de ciment și materiale de construcții, Groupama (asigurări) sau Sanofi (medicamente) au fiecare afaceri de peste un miliard de lei în România.

Franța ocupă, însă, abia locul șase după numărul companiilor cu capital din Hexagon (8.745, sau 4,16% din total), potrivit raportului ONRC.

Acționarii francezi au investit în capitalul social al companiilor lor românești cam jumătate din cât au adus germani în ale lor (peste 2,4 miliarde de euro, sau 5,73% din capitalul social total al firmelor cu participație străină.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.6.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Libia / Turcia pune la dispoziția guvernului din Tripoli o forță militară ”de reacție rapidă”

Iulian Soare

Turcia se pregătește să furnizeze ajutor militar guvernului rccunoscut internațional în Libia, un acord bilateral, care prevede lansarea ”unei forțe de reacție rapidă” în cazul… Mai mult

Stiri

CFR Infrastructură pierde 30 % din finanțarea europeană pentru modernizarea liniei Brașov-Sighișoara

Razvan Diaconu

Compania CFR Infrastructură pierde cel puțin 30 % din finanțarea europeană pentru modernizarea liniei de tren dintre Brașov și Sighișoara pentru că, la trei ani… Mai mult

Stiri

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de DNA pentru fraudă fiscală

Vladimir Ionescu

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Constanța pentru fraudă, după ce ar fi mințit că deține diplomă de studii superioare atunci… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de… Mai mult

Stiri

PSD sesizează CCR pe legile asumate de Guvern. Motivul: ”Nu poți tu, Guvern, să treci peste Parlament”

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu (foto), afirmă că partidul va sesiza luni Curtea Constituţională în legătură cu legile asumate de Guvern. Ciolacu spune că… Mai mult

Stiri

Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali

Razvan Diaconu

Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a… Mai mult

Stiri

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează, programul grădinițelor sportive se închide

Razvan Diaconu

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă (foto), transmite Agerpres. „Un… Mai mult