Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Evenimentul

Primăria Capitalei înființează un Birou special pentru diaspora și pentru familiile rămase în țară

În cadrul PMB se va înfiinţa un birou special pentru românii care muncesc în străinătate, astfel încât aceștia să-și rezolve rapid problemele administrative atunci când… Mai mult

31.07.2019

Chestiunea

Aproape trei cincimi dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână

Aproape trei cincimi dintre români nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 58,9%,… Mai mult

31.07.2019

La obiect

Semnal de alarmă la statistica înmatriculărilor auto: primii din UE la autoturisme, ultimii la camioane și utilitare

Puse cap la cap, ultimele statistici ale industriei auto relevă un trend îngrijorător în ceea ce privește înmatriculările de autovehicule: în România se investește în… Mai mult

30.07.2019

Cronicile

Germania & Franţa / Relaţiile economice ale României cu actorii principali ai reformării UE

de Adrian N Ionescu 22.6.2017

Turul de forţă transatlantic al diplomaţiei româneşti a fost marcat vizibil în primul rând de reperele politice, dar parteneriatul economic al României cu Franţa şi Germania capătă noi semnificaţii, în contextul în care cele mai mari forţe ale Uniunii Europene fără Marea Britanie (UE27) sunt decise să determine decisiv viitorul şi noua arhitectură a UE.

Preşedintele României s-a întâlnit, luni, cu cancelarul Germaniei şi urmează să se întâlnească vineri şi cu preşedintele Franţei şi este de aşteptat că, odată ce sunt stabilite auspiciile politice, relaţiile economice să înregistreze progresele de care România are nevoie pentru a se situa pe o poziţie favorabilă în reconstrucţia UE.

Luni, Klaus Iohannis a remarcat creşterile „constante de peste 10% în ultimii ani”, ale schimburilor comerciale dintre România și Germania. „Am abordat şi relaţiile economice care s-au dezvoltat extrem de dinamic, în condiţiile în care am avut un ritm de creştere cu două cifre. Am vorbit despre digitalizare, preşedintele m-a asigurat că România este un loc pentru specialiştii IT”, a ţinut să precizeze Angela Merkel.

Întâlnirea președintelui României cu cel al Franței va avea loc cu ocazia sesiunii Consiliului European, de joi și vineri., de la Bruxelles .

Iată coordonatele de la care poate pleca noua evoluţie a relaţiilor economice ale României cu Germania şi Franţa:

Parteneriatul economic

Franţa şi Germania sunt între cei mai importanţi parteneri economici ai României, iar relaţiile cu acestea sunt remarcabile  după cel puţin  două coordonate:

  • companiile din cele două ţări controlează entităţi româneşti cu poziţii dominante în sectoarele lor (teleconmuicaţii, auto, vânzări de gaze naturale şi electricitate) şi
  • concentrează o proporţie semnificativă a comerţului extern al României.

Cele mai mari două puteri ale UE27 deţin împreună 19% din stocul investiţiilor străine directe în România. Germania este a al treilea cel mai mare investitor direct în România (12%), iar Franţa al cincilea (7%). Pe locul patru este Cipru, remarcabil prin companiile offshore, iar prima este Olanda, deseori preferată de investitorii români pentru înființarea de vehicule de investiții.

Aproape 36% din schimburile comerciale ale României se concentrează în Germania şi în Franţa.

Germania este de departe cel mai important partener comercial al ţării noastre (27,5%), iar  Franţa este pe poziţia a patra (8,3%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pe 2016.

Numai exporturile românești de mașini și aparate si echipamente electrice au valorat aproape 5,8 miliarde de euro fob în 2016, adică mai mult decât toate exporturile în Franța (4,14 mld. euro).

Trebuie ținut seama, însă, că Dacia – Renault a exportat și direct în Germania.

De asemeni, importurile românești din Germania au depășit totalul importurilor din Franța la aceeași secțiune conform nomenclatorului combinat al INS: 4,99 mld. euro CIF, față de 3,73 mld. euro.

De altfel, în domeniul corporatist sunt de remarcat, întâi de toate patru domenii:

  • Colosul energetic francez Engie controlează furnizarea de gaze naturale din jumătate din România, în vreme ce corporația germană E.On are jumătatea de nord, care controlează şi furnizarea de energie electrică din Moldova.
  • Groupe Societe Generale controlează BRD, a treia cea mai mare bancă românească, iar Allianz pe unul dintre liderii pieţei asigurărilor din România.
  • Renault a făcut din Dacia un brand de notorietate europeană, iar germanii produc la rândul lor, în România, echipamente importante pentru automobilele lor.
  • În telecomunicaţii, francezii au intrat cu investiţii cei dintâi, în vreme ce germanii au intrat mai târziu, indirect, prin preluarea grupului grec OTE.

Mai trebuie menţionat implicarea concernului paneuropean Eurocopter la Braşov , în care Franţa şi Germania au  interese proeminente,  dar şi  multe altele.

Germania

Prezența germană în România se mai remarcă prin filialele Continental din România centre de producţie importante de anvelope şi produse din cauciuc, care împreună cu Telekom, retailerii Kaufland şi Metro cash & Carry, asigurătorul Allianz Ţiriac, Siemens şi companiile producătoare de echipamente auto şi multe altele, au zeci de mii de angajaţi şi afaceri de de afaceri de circa şapte miliarde de euro în România.

Companiile cu capital german sunt cele mai numeroase dintre cele cu participare străină în România, după cele italiene: 21.727, sau peste 10% din total, potrivit raportului din aprilie al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Acţionarii germani au investit în capitalul social al companiilor lor româneşti peste 4,9 miliarde de euro, adică peste 11% din totalul capitalui social subscris de străini în companiile din România.

Pe de altă parte, România a înregistrat un deficit comercial de peste 1,4 miliarde de euro cu cel mai important pertener comercial al României, de unde a importat de 13,8 mld. euro și a exportat numai de 12,34 miliarde.

Franța

Francezii nu dețin numai a treia cea mai mare bancă a Românie și Uzinele Dacia, dar și filiala Orange România, lanșurile de retail Auchan, de bricolaj Leroy Merlin și de articole sportive Decathlon.

Lafarge, în producția de ciment și materiale de construcții, Groupama (asigurări) sau Sanofi (medicamente) au fiecare afaceri de peste un miliard de lei în România.

Franța ocupă, însă, abia locul șase după numărul companiilor cu capital din Hexagon (8.745, sau 4,16% din total), potrivit raportului ONRC.

Acționarii francezi au investit în capitalul social al companiilor lor românești cam jumătate din cât au adus germani în ale lor (peste 2,4 miliarde de euro, sau 5,73% din capitalul social total al firmelor cu participație străină.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.6.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Întâlnire Macron – Putin în avanpremiera G7. Franța vrea să fie mediatoare

Adrian N Ionescu

Preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să joace rolul de mediator între Rusia și grupul celorlalte cele mai puternice 7 țări ale lumii cu excepția Chinei… Mai mult

Stiri

Creștere masivă a importului de electricitate, stimulat de politica guvernamentală: 38% pe primele 5 luni. Tendința continuă

Adrian N Ionescu

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă similară din 2018, potrivit celui mai… Mai mult

Europa

Polonia ar putea participa la misiunea coordonată de SUA în Golful Persic

Iulian Soare

Polonia ar putea sprijini misiunea internaţională coordonată de Statele Unite pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, a declarat Jacek… Mai mult

Stiri

Reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate ONU: noul conflict India – Pakistan

Vladimir Ionescu

Consiliul de Securitate ONU urmează să se întâlnească vineri cu uşile închise, la cererea Chinei şi a Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a… Mai mult

Stiri

20.000 de vouchere suplimentare în programul Rabla

Vladimir Ionescu

Românii care vor să caseze mașinile vechi și să cumpere unele noi au la dispoziție, începând din 19 august, un nou pachet de 20.000 de… Mai mult

Stiri

Donald Trump – interesat de cum ar putea SUA să cumpere Groenlanda

Iulian Soare

Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o actiune cuprinzătoare şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la ceremoniile de Ziua Marinei, de la Constanţa, că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării… Mai mult