vineri

19 aprilie, 2024

16 decembrie, 2021

Germania expulzează doi diplomați ruși ca urmare a verdictului conform căruia Rusia a comandat asasinarea opozantului cecen Tornike Kavtarașvili, a anunțat, miercuri șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

„Ambasadorul rus în Germania a fost informat că doi membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei sunt declaraţi persona non grata”, a spus Baerbock. Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o „atingere gravă la suveranitatea statului german” şi va afecta grav relaţiile ruso-germane, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock.


În 2019, o instanță germană a constatat că cetățeanul rus, identificat drept Vadim K., în vârstă de 56 de ani, a împușcat de două ori din spate un fost comandant rebel cecen de origine georgiană, pe nume Tornike K., cu un pistol echipat cu amortizor, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin.

Curtea, anunță Politico, a declarat că Vadim K. „primise un ordin de la o agenție de stat din cadrul guvernului Federației Ruse” de a-l ucide pe Tornike K., „din cauza atitudinii sale negative față de statul central rus și a rolului său în cel de-al doilea război cecen”. Președintele judecătorului a numit incidentul un act de „terorism de stat” atunci când a anunțat verdictul, condamnând bărbatul la închisoare pe viață.

Faptele au avut loc la ora prânzului: ucigaşul, deplasându-se cu bicicleta, s-a apropiat din spatele victimei şi a tras două focuri cu o armă cu amortizor, după care l-a împuşcat în cap de la mică distanţă pe cecen, potrivit procurorului. El a fost arestat la scurt timp după aceea, nu departe de parcul Tiergarten.

Chiar dacă Kremlinul a negat în mod ferm că s-ar fi aflat în spatele acestui asasinat, preşedintele rus Vladimir Putin calificase victima drept „un combatant foarte crud şi sângeros”. Putin a susţinut că ceruse extrădarea lui, ceea ce Berlinul a dezminţit.


Această crimă, precum şi otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, tratat în vara lui 2020 în capitala germană, înainte de a fi plasat în detenţie în Rusia, şi a fostului spion rus Serghei Skripal în Regatul Unit, în 2018, au făcut să planeze suspiciuni serioase asupra rolului serviciilor de securitate ruse în operaţiuni violente.

Însă implicarea Moscovei nu a fost niciodată demonstrată în aceste dosare, iar Kremlinul a negat în mod sistematic cea mai mică implicare a sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: