8 noiembrie, 2016

 

turcia-est-vest-ft
Sursa: FT

Germania este „solidară” cu persoanele persecutate sau ameninţate de regimul de la Ankara şi este pregătită să le ofere azil politic tuturor acestora, a declarat ministrul german al Afacerilor Europene, Michael Roth, într-un interviu acordat Die Welt.

„Toţi cei cu o gândire critică în Turcia trebuie să ştie că Guvernul german este solidar cu ei”, a declarat Michael Roth.


Decizia de acordare a statutului de refugiat politic revine în cele din urmă administraţiei competente, „însă Germania este o ţară fundamental deschisă persoanelor persecutate din raţiuni politice”, a adăugat el.

Aceste persoane „pot solicita azil în Germania şi acest lucru nu îi priveşte doar pe jurnalişti”, a subliniat secretarul de stat.

Declarațiile acestuia și a altor lideri europeni vin cu puțin înainte de publicarea, miercuri, a raportului Comisiei Europene privind stadiul procesului de aderare a Turciei la UE.

Ministrul Roth a sugerat în interviu că raportul va conține concluzii defavorabile Ankarei: „Comisia a devenit foarte atentă și critică referitor la ce merge rău sau nu funcționează deloc în Turcia”, a spus oficialul german, care a lansat și un avertisment referitor la consecințele încheierii bruște a negocierilor pentru aderare, care ar izola Turcia orientată spre Vest.


Reamintim că cei doi copreședinți și mai mulți deputați ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestați preventiv săptămâna trecută, măsură ce a provocat un val de reacții dure din partea liderilor europeni.

Federica Mogherini, șefa diplomației europene, a făcut marți un apel pentru ca Ankara să reia dialogul cu opoziția.

„Revenirea la un proces politic credibil și la un dialog politic sincer sunt esențiale pentru democrația Turciei și stabilitatea din regiune”, a spus Mogherini, care a adăugat: „UE și statele membre …. cer Turciei să salveze democrația parlamentară, precum și respectul pentru drepturile omului, statul de drept, libertățile fundamentale și dreptul la un proces corect, în conformitate cu angajamentele asumate (de Ankara – n. red.) în calitate de țară candidată (la statutul de țară membră UE”.

„Detențiile de astăzi (vineri – n. red.) transmit un semnal terifiant în privința situației pluralismului politic din Turcia (…) Prin acest nou șir de arestări la nivel înalt, autoritățile turce nu doar că împing Turcia tot mai departe de democrație, dar întorc de asemenea spatele valorilor, principiilor, normelor și regulilor din relațiile dintre UE și Turcia”, a declarat președintele PE, Martin Schulz.

Ministrul de externe al Luxemburgului propune sancțiuni economice împotriva Ankarei

Ministrul de externe al Luxemburgului a comparat metodele folosite de regimul de la Ankara cu “metodele folosite în timpul perioadei nazist” și a sugerat adoptarea unor sancțiuni economice împotriva Turciei.

Liderul liberalilor din UE cere stoparea negocierilor pentru aderarea la UE a Turciei

Guy Verhofstadt, liderul grupului liberalilor din Parlamentul European a cerut UE să oprească discuțiile privind aderarea Turciei la blocul comunitar, declarând: “Turcia a devenit un stat autocrat”.

De-a lungul anilor, relația Turcia – UE a supraviețuit indiferent de tensiunile apărute, dar de data aceasta, crede FT, lucrurile stau diferent și candidatura Ankarei va fi suspendată imediat după ce președintele Erdogan va duce la capăt promisiunea de a reintroduce pedeapsa cu moartea.

Până în acel moment, ambele părți vor sta în așteptare pentru ca celălalt să declare încheierea negocierilor, fiindcă Europa are o miză importantă – migrația și securitatea, în care Turcia joacă un rol important.

De cealaltă parte, și președintele Erdogan așteaptă ca raportul de miercuri al Comisiei să fie unul defavorabil, așa încât el s-a dezlănțuit în weekend la adresa partenerilor europeni: “Ne-a dorit vreodată Vestul binele? Nu! Ce putem aștepta de la cei care ne-au ținut la ușă 53 de ani?”, a spus el duminică.

“Să nu ne mai păcălim singuri. Haideți să tăiem cordonul ombilical”, a adăugat el.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: