joi

18 aprilie, 2024

26 septembrie, 2012

Bundesbank critică FMI pentru că face risipă de bani, ajutând țările cu dificultăți din Europa, relevă publicația The Telegraph.

Banca Centrală germană, Bundesbank, spune că Fondul Monetar Internațional a coborât standardele pentru acordarea creditelor și și-a asumat mai multe riscuri de la începutul crizei financiare. „De la începutul crizei financiare din 2008 și a crizei datoriilor în 2010, FMI a fost mai activ decât a fost până acum”, susține Bundesbank în raportul său lunar publicat, săptămâna aceasta, la Frankfurt. „Riscurile asociate cu ajutoarele financiare acordate de FMI au crescut substanțial”, arată raportul.

Bundesbank spune că 20% dintre creditele actuale acordate de FMI sunt pentru o singură țară, în timp ce alte cinci state primesc 74% dintre împrumuturile majore. Un risc crescut ar putea pune sub semnul întrebării tratamentul acordat contribuțiilor țărilor la rezervele FMI, potrivit Bloomberg.


„Având în vedere tendința de a-și asuma angajamente și mai largi și o concentrare regională mai mare, ca și o folosire mai frecventă a programelor pe termen lung ale FMI, riscurile au crescut notabil în ultima vreme”, notează economiștii germani. „Dacă politica FMI va conduce spre riscuri mai mari, contribuțiile financiare ale țărilor membrte nu vor mai putea fi considerate lichidități, fără riscuri. Acest lucru ar pune în pericol caracaterul lor și rezervele actuale”,

Atacul asupra FMI a produs consternare la Washington, unde membrii consiliului de administrație, din Asia și America Latină, consideră că FMI a făcut treaba Germaniei, susținând prea mult riscurile, încercând să salveze zona euro. Există nemulțumire în cadrul FMI față de faptul că Fondul ar fi fost prea mult implicat în acordarea unor pachete de împrumut prost construite pentru diverse țări. Fondul a refuzat să mai acorde un împrumut Greciei, spunând că țara nu-și poate obține viabilitatea economică dacă pierderile nu sunt asumate și de Uniunea Europeană.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: