Germania: Cel mai mare excedent de cont curent din lume, pentru al patrulea an consecutiv - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Germania: Cel mai mare excedent de cont curent din lume, pentru al patrulea an consecutiv

3 februarie, 2020

Cea mai mare economie a Europei, Germania, a înregistrat şi în 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, de 293 de miliarde de dolari, în pofida escaladării tensiunilor comerciale. În termeni simpli: Germania exportă mult mai mult decât importă.

Este al patrulea an consecutiv în care excedentul de cont curent german este cel mai mare din lume. Germania este urmată de Japonia cu 194 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor institutului de cercetare economică Ifo, citate de Reuters înaintea publicării raportului.

Exporturile de ehipamente industriale au fost cele mai mari în 2019, cu circa 272 miliarde de dolari (17,5% din totalul exporturilor), urmate de vehicule (16,9%) echipamente electrice (10,5%), farmaceutice (6,2%) și aparate optice și medicale (5,1%), potrivit datelor parțiale citate de worldstopexports.com.


Performanța va realimenta criticile la adresa politicilor fiscale ale Guvernului de la Berlin. Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană cer de ani buni Germania să facă mai mult pentru creșterea cererii domestice și a importurilor, astfel încât dezechilibrele economice globale să se atenueze și creșterea să fie stimulată și pe alte meridiane.

Președintele SUA, Donald Trump, critică încă de alegerea sa Germania pentru promovarea exporturilor, în timp ce cancelarul german spune: „Suntem mândri de mașinile noastre și așa trebnuie să fim”, amintind că acestea se fabrică și în SUA, de unde sunt exportate în China.

Excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut cu aproape 16 miliarde de euro, la aproximativ 7,6% din PIB, potrivit economistul Christian Grimme, de la Ifo, citat de Reuters.

„Exporturile mai solide spre SUA, în urma deprecierii semnificative a euro, şi majorarea exporturilor în Marea Britanie, unde cererea s-a redresat într-o oarecare măsură, arată că nivelul total al exporturilor germane a înregistrat o creştere robustă în semestrul doi din 2019″, a declarat Christian Grimme.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totuși, „importurile au încetinit în vara anului trecut – scăderea activităţii economice în Germania reducând semnificativ importurile de bunuri intermediare”.

Comisia Europeană consideră că un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung când este măsurat în funcţie de mărimea economiei ţării.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr