28 august, 2016

brexitMichael Roth, adjunctul ministrului german de externe, a avertizat că negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE vor fi foarte dificile, iar Londrei nu i se va permite să aleagă doar cele mai bune puncte din oferta blocului comunitar, scrie Bloomberg.

“Dacă britanicii doresc acces total la piața unică, dar vor să limiteze accesul lucrătorilor din Germania, Franța sau Polonia, vor afla că nu există cooperare a la carte în această direcție”, a declarat sâmbătă, la Berlin, oficialul german responsabil pentru afaceri europene.

Cancelrul german Angela Merkel a avut în utlima săptămână mai multe întâlniri cu omologi din Uniune pentru a afla opinia acestora înaintea summitul informal privind viitorul UE după retragerea Marii Britanii, reuniune ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava, captala Slovaciei.


Pe 22 august, Merkel, premierul italian – Matteo Renzi, și președintele francez Francois Hollande au avut o întâlnire  pe un portavion staționat în Marea Mediterană, pe același subiect – pregătirea summitului din septembrie, de la Bratislava.

Cancelarul Germaniei a avut apoi câteva opriri în mai multe capitale ale Europei Centrale și de Est: Talin – Estonia, Praga și Varșovia, după care a primit la Berlin mai mulți lideri occidentali din Uniune.

Între Europa estică și cea occidentală există unele divergențe privind prioritățile negocierilor cu Londra în cadrul Brexitului – liderii Poloniei și României au declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă comună, că principalul punct care-i interesează este obținerea unor garanații că cetățenii europeni își vor păstra joburile și toate drepturile după retragerea Marii Britanii din UE.

Theresa May nu va cere aprobarea Parlamentului pentru declanșarea Brexitului

Theresa May a declarat că nu va oferi oponenţilor posibilitatea de a bloca ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit unei surse The Telegraph.


“Premierul a spus foarte clar că publicul britanic a votat şi că acum va continua cu procedurile de Brexit”, a spus o sursă din Downing Street numărul 10, reşedinţa premierului britanic.

Conform experților juriști consultați de Theresa May,  premierul are puterea executivă de a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care echivalează cu inițierea procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE, fără aprobarea Parlamentului.

Susţinătorii campaniei “Remain” sperau că se vor putea folosi de Parlament pentru a întârzia sau chiar bloca Brexitul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: