miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2020

Zeci de mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Tbilisi, acuzând autorităţile că au falsificat alegereile generale de pe 31 octombrie și cerând un nou scrutin.

Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48% din voturi, cu 2% mai multe decât partidele de opoziţie, care conveniseră ca în caz de victorie să formeze un guvern de coaliţie.

Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă împotriva protestatarilor, după ce o parte din aceştia au încercat să blocheze clădirea comisiei electorale (CEC), cerând demisia preşedintei instituţiei, Tamar Zhavnia. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine aruncând cu pietre.


Mulţimea a transformat principala arteră a capitalei, bulevardul Rustaveli, într-o mare de drapele naţionale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Opoziţia, grupată în jurul Mişcării Naţionale Unite (MNU), a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a obținut 27,18% din voturi, însă refuză să îşi preia locurile în parlament, afirmând că procesul electoral a fost afectat de fraude.

Duminică, una din liderele MNU, Salome Samadaşvili, a declarat AFP: „Cerem înlocuirea administraţiei electorale complet discreditate şi organizarea de noi alegeri’, care ar permite menţinerea stabilităţii în ţară”. Ea a susţinut că „Visul Georgian nu a primit niciun mandat democratic pentru a rămâne la putere”.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: