vineri

19 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2020

Miliardarul George Soros este de părere că Uniunea Europeană trebuie să reziste presiunilor Ungariei și Poloniei și nu trebuie să ajungă la compromisuri cu privire la condiționarea alăcării de fonduri UE de respectarea statului de drept, scrie Reuters.

Ungaria și Polonia au blocat luni adoptarea bugetului UE pentru 2021-2027 și a fondului de reziliență, de către guvernele Uniunii Europene, deoarece legea privind bugetul UE include o clauză care condiționează accesul la bani europeni de respectarea statului de drept.

Acest lucru va întârzia lansarea pachetului de în valoare de 1,8 trilioane de euro, suma ce reprezintă contravaloarea bugetului pe termen lung al UE și a planului de redresare economică al blocului comunitar.


Într-un articol publicat joi de Project Syndicate, Soros a spus că planul Ungariei și Poloniei de a amâna aprobarea bugetului UE și planului de recuperare a coronavirusului ar putea fi dejucat.

Dacă nu există un acord asupra noului buget, atunci UE ar putea funcționa în baza vechiului buget, extinzând baza anuală. Dacă se procedează astfel, Polonia și Ungaria riscă să nu primească niciun ban luând în calcul noile prevederi referitoare la statul de drept, a spus George Soros.

„UE nu-și poate permite să facă compromisuri în privința principiilor statului de drept”, a mai declarat acesta. El a mai spus că, în cazul Ungariei, fondurile UE ar trebui direcționate spre autoritățile locale.

Ungaria și Polonia s-au folosit de dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE

Ambasadorii statelor membre la UE s-au reunit luni la Bruxelles pentru a aproba compromisul atins de Consiliu cu Parlamentul European în privința bugetului de 1,8 trilioane euro pentru următorii 7 ani, dar nu au reușit să facă asta din cauza veto-ului exprimat de Ungaria și Polonia.


Președinția germană a Consiliului UE a anunțat că ambasadorii au aprobat condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept (în varianta de compromis acceptată de Consiliu) pentru că procedura de adoptare cere majoritatea calificată, iar opoziția manifestată de Varșovia și Budapesta nu a putut împiedica decizia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: