cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

George Soros, către UE: Dacă nu vă treziți, mergeți pe același drum ca Uniunea Sovietică!

12 februarie, 2019

Miliardarul liberal George Soros a lansat un apel către Europa, cerându-i să se „trezească”.

”Primul pas în apărarea Europei de inamicii săi, atât interni cât și externi, este acela de a recunoaște amploarea amenințării pe care aceștia o reprezintă. Al doilea pas ar trebui să îl constituie trezirea la realitate a majorității pro-europene adormite și mobilizarea acesteia pentru apărarea valorilor pe care UE a fost constituită”, este opinia lui George Soroș publicată de Project Syndicate, portal care se autointitulează ”pagina de opinii a lumii”.

Textul pare să fi fost scris ca mesaj ce anticipează Conferința de Securitate de la Munchen, din 16 februarie.


”Europa se îndreaptă precum un somnambul către pieire, iar popoarele Europei trebuie să se trezească până nu este prea târziu. Dacă nu se vor trezi, atunci Uniunea Europeană va merge pe același drum pe care l-a parcurs Uniunea Sovietică în 1991. Nici liderii noștri, nici cetățenii simpli par să nu înțeleagă faptul că traversăm un moment revoluționar, că înaintea noastră se deschid nenumărate căi și că rezultatele finale sunt profund incerte.

Majoritatea credem că viitorul va semăna oarecum cu prezentul, dar nu este obligatoriu să fie așa. Într-o viață lungă și plină de experiențe am asistat la multe momente pe care le denumesc dezechilibre radicale. Astăzi trecem printr-un asemenea moment.

Următorul punct de inflexiune va fi la alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din păcate, forțele anti-europene se vor bucura de un avantaj competitiv în procesul de votare. Există mai multe motive pentru aceasta, inclusiv sistemul învechit de partide- care predomină în majoritatea țărilor europene, imposibilitatea practică de a schimba Tratatul și lipsa unor instrumente juridice pentru a disciplina statele membre care încalcă principiile pe care s-a fondat Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar (corpul legislației UE) în țările candidate, însă nu dispune de capacități suficiente pentru a se asigura că statele membre și respectă această legislație.

Sistemul învechit de partide îi împiedică pe cei care doresc să păstreze valorile pe care s-a fondat UE, dar îi ajută pe cei care doresc să înlocuiască aceste valori cu ceva radical diferit. Acest lucru este valabil în state, individual,  și chiar mai mult în alianțele paneuropene.


Sistemul partinic actual, majoritar în statele UE, reflectă de fapt diviziunile care au avut importanță în secolele al XIX-lea și XX-lea, cum ar fi conflictul dintre capital și muncă. Însă scindarea care contează cel mai mult astăzi este cea dintre forțele pro- și anti-europene. (…)

Când vine vorba de alianțele trans-europene, situația este și mai gravă. Partidele naționale au cel puțin rădăcini în trecut, dar alianțele transeuropene sunt dictate în întregime de propriul interes al liderilor de partid. Partidul Popular European (PPE) este un bun exemplu. PPE este aproape în întregime golit de principii, după cum a demonstrat permițând FIDESZ, partid al premierului Viktor Orban, să își păstreze calitatea de membru doar pentru a-și păstra majoritatea în Parlamentul European. Prin comparație, forțele anti-europene arată mai bine: cel puțin au principii, chiar dacă odioase…”

George Soros a atacat doar PPE, fără să spună nimic despre stânga

George Soros putea foarte bine să continuie seria exemplelor cu stânga europeană (S&D) și cu ALDE, formațiuni politice europene care, cel puțin în relația cu omologii din România – PSD și ALDE- au dat dovadă de aceeași lipsă de principii care i se impută PPE.

Editorialul se încheie astfel:

”Este greu de crezut că partidele tradiționale pro-europene pot ieși victorioase din alegerile din mai dacă nu pun interesele Europei înainte de interesele lor. Sigur, unii pot pleda pentru păstrarea UE cu scopul de a o reinventa. Dar pentru acest lucru este nevoie de o voință uriașă. Conducerea actuală însă ne amintește de Politburo de la momentul prăbuțirii Uniunii Sovietice, când continua să emită ucazuri ca și cum ar mai fi contat.

Primul pas pentru a apăra Europa de dușmanii săi, atât de cei interni cât și de cei externi, este să recunoaștem amploarea amenințării pe care aceștia o reprezintă. Al doilea pas este ca majoritatea pro-europeană adormită și mobilizarea acesteia pentru apărarea valorilor pe care a fost fondată UE. În caz contrar, visul unei Europe unite ar putea deveni coșmarul secolului al XXI-lea.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: