joi

28 martie, 2024

17 martie, 2016

.syria_geneva_012014Reprezentanții guvernului sirian resping ideea unor negocieri directe cu opoziția la Geneva, acolo unde convorbirile de pace intră în cea de-a treia zi.

În condițiile în care liderii opoziției au anunțat marți că sunt gata să stea față în față cu reprezentanții regimului Assad, șeful echipei guvernamentale siriene de negociere, Bashar al-Jaafari, a respins această soluție argumentând că nu negociază cu ”teroriștii”.

Negocierile de pace de la Geneva sunt îngreunate inclusiv de informația potrivit căreia YPD, principalul partid al minorității kurde din Siria, care nu a fost chemat la discuții, urmează să declare autonomia teritoriilor controlate în nord.

kurd
Harta teritoriilor siriene controlate de minoritatea kurdă

Oficiali ai Partidului de Uniune Democratică (YPD), ai cărui miliții controlează un teritoriul lung de 400 de km de-a lungul graniței cu Turcia, afirmă că Damascul trebuie să accepte transformarea în stat federal, cu administrații controlate de fiecare grupare etnică majoritară în regiunile declarate autonome.

Bashar al-Jaafari a refuzat orice comentariu legat de soluția avansată de YPD avertizând: ”Este un calcul greșit să mizezi pe orice tip de divizare a Siriei. Nu se va întâmpla așa ceva.”

al-Jaafari a eplicat emisarului special ONU Staffan de Mistura de ce refuză să stea la masa tratativelor cu cel desemnat negociator șef al opoziției, Mohammed Alloush, membru al grupării rebele Jaysh al-Islam. Bashar al-Jaafari afirmă că Mohammed Alloush reprezintă o organizație teroristă care a ”bombardat ambasade” și care ”a ucis studenți”.

Discuții de proximitate- emisar special ONU pe post de pendul

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura

În aceste condiții, negocierile de la Geneva se desfășoară după un model intitulat ”discuții de proximitate”, Staffan de Mistura fiind obligat să penduleze între cele două delegații cu rolul de purtător de mesaj.


Potrivit BBC, guvernul sirian încearcă să speculeze la maximum planul de retragere a trupelor ruse din Siria, plan care după toate informațiile a luat prin surprindere regimul de la Damasc chiar dacă, oficial, s-a spus că a fost o decizie comună.

După două zile de discuții, emisarul special ONU încearcă să găsească un punct comun al documentelor de poziție cu care părțile s-au prezentat la Geneva. Unul dintre principalele puncte de dezacord îl reprezintă viitorul politic al președintelui Basar al Assad.

Toate grupările de opoziție invitate la discuțiile de pace insistă ca Assad să demisioneze înaintea începerii procesului de tranziție în vreme ce guvernul de la Damasc exclude orice transfer de putere, chestiunea fiind declarată nenegociabilă.

Implicații ale anunțului YPD

Intențiile de proclamare a autonomiei teritoriilor din nordul Siriei controlate de minoritatea kurdă sunt de natură să irite Turcia și să îndemne alte forțe de opoziție siriene la acțiuni similare.

la zi
Cine și ce teritorii mai controlează după retragerea rușilor din Siria

În ultimii trei ani, milițiile YPD au reușit să acapareze teritorii din nord-estul Siriei, cu sprijinul SUA acordat în scopul reducerii influenței ISIS în regiune.

Atât Turcia cît și alte facțiuni siriene, suspectează că YPD încearcă să creeze o regiune autonomă similară guvernării regionale a kurdistanului din Iraq.

”Anunțul făcut de YPD în mijlocul convorbirilor de pace de la Geneva sugerează că minoritatea kurdă vrea să atragă atenția asupra consecințelor pe care le are excluderea acestei formațiuni de la masa negocierilor”, a declarat pentru BBC un diplomat occidental acreditat la Beirut.

Ankara, care privește YPD ca fiind afiliat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia și Occidentul îl cataloghează drept grupare teroristă, este nemulțumită că minoritatea kurdă din Orientul Mijlociu își consolidează pozițiile în apropierea granițelor sale.

”Unitatea națională și integritatea teritorială a Siriei sunt chestiuni esențiale. Poporul sirian, în integralitatea sa, trebuie să își decidă viitorul și structurile politice și administrative, lucruri care pot fi formulate numai în interiorul procesului de tranziție”, afirmă pentru BBC un oficial turc.

Începând cu 2013, PYD a organizat ”cantoane administrative” în diferitele zone cucerite de milițiile sale. ”Toți sirienii sunt de acord că sistemul de guvernare trebuie schimbat. Sperăm ca soluția noastră să fie pentru toți un model de îndepărtare de centralism și dictatură, o cale spre democrație și federalizare”, afirmă conducerea YPD, care afirmă că nu doresc divizarea țării, ci un model corect de guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: