18 noiembrie, 2021

Generalul Nicolae Ciucă revine oficial în poziția de propunere de premier a PNL, după o discuție între Florin Cîțu și Klaus Iohannis.
Negocierile PNL-PSD s-au reluat (”pe programul de guvernare”), iar la finele rundei de discuții de joi seară, Marcel Ciolacu a declarat că încă se negociază ce partid va da premierul și cine va lua Ministerul de Finanțe.

Mandatul primului premier va fi până în luna mai 2023, a spus Marcel Ciolacu – ”până joia viitoare avem guvern”, a continuat acesta.

Generalul Nicolae Ciucă a preluat reluat oficial mandatul de negociator cu PSD și a declarat că se declară optimist că de data asta va reuși să treacă un guvern prin Parlament.


*

Biroul Executiv al PNL a aprobat joi, în unanimitate, ca Nicolae Ciucă să fie persoana desemnată de partid să ocupe funcția de prim-ministru în guvernul de coaliție PNL – PSD – UDMR. Propunerea a aparținut președintelui Florin Cîțu, care a participat online la reuniune.

Inițiativa lui Florin Cîțu apare după ce președintele PNL a discutat miercuri seara cu președintele Iohannis.
Decizia PNL deblochează negocierile din coaliție, care s-au reluat la 2 ore după anunțul PNL. Negocierile, care se poartă oficial pe programul de guvernare, vor fi conduse de Nicolae Ciucă.

Important de menționat este că cele două mari partide, PSD și PNL, au în plan să guverneze împreună cel puțin 7 ani, potrivit declarațiilor lui Vasile Dâncu – timp în care ar urma ca premierii și miniștrii să se rotească potrivit negocierilor constante sau a necesităților de moment.


PNL și PSD trebuie să se înțeleagă însă cine va prelua primul mandatul de prim-ministru, fiind probabil ca PSD să cedeze mandatul liberalilor. În această situație, PSD va insista să păstreze pârghiile de control din guvern: Ministerul de Finanțe și SGG.

Explicația conducerii PNL

După ședința BEx, liderii PNL au explicat decizia de joi.

”Semnalul dat de PNL este că e mai importantă țara decât un om. Vreau să vedeți consecvența PNL, Nicolae Ciucă a fost nominalizarea PNL, PNL merge în continuare cu Nicolae Ciucă”, a spus prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur.

”Din multiple motive ce ţin de rigurozitate, cunoaşterea statului român, de momentul actual şi datorită capacităţii sale manageriale pe care a reuşit să şi-o demonstreze ca Şef de stat Major al Armatei Române”, a explicat și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan rațiunea alegerii lui Nicolae Ciucă

Pașii următori

Un guvern, cel mai probabil Ciucă ar putea fi votat săptămâna viitoare, joi. Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări, la Palatul Cotroceni, cel mai probabil vineri, urmând să anunțe formarea unei majorități care să învestească un nou guvern în Parlament și să îl desemneze pe Nicolae Ciucă cu formarea guvernului.

PNL și PSD mai au de negociat împărțirea ministerelor și protocolul de guvernare, care va conține garanții că ”rotația” premierilor se va produce fără probleme. Aceste negocieri s-ar putea finaliza oficial în weekend.

Membrii cabinetului urmează să fie audiați în Comisiile de specialitate, după care în plen va fi prezentat guvernul și programul de guvernare.

Puterea de foc” pe care ar avea-o generalul: 67% din voturile Parlamentului

Noul guvern poate fi învestit cu 234 de voturi, pe care noua coaliție nu are nicio emoție că le va aduna. Aritmetica parlamentară arată astfel:

  • PSD are 157 de voturi
  • PNL are 118 voturi după plecarea a 16 senatori și deputați susținători ai fostului președinte Ludovic Orban
  • UDMR are 29 de voturi

Acestor 304 voturi li se adaugă cel puțin 10 pe care le poate furniza grupul minorităților naționale reprezentate în Parlament, grup compus din 18 deputați.

În concluzie, cele 314 voturi – sau 67% dintre voturile din Parlament – care stau în spatele actualei coaliții formează o majoritate confortabilă ce poate impune orice fel de legi.

Fulminanta ascensiune în PNL a lui Nicolae Ciucă și buna cooperare a acestuia cu Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă a devenit membru PNL în urmă cu exact un an și o lună. Cel care a anunțat adeziunea, pe 18 octombrie 2020, a fost Ludovic Orban, care spunea: ”Este o onoare pentru mine că domnul ministru Ciucă a decis să facă acest pas de implicare. Domnul Ciucă şi-a servit ţara şi până acum şi îşi va servi ţara şi de acum încolo. Va fi candidat la Parlament. Personal, ca preşedinte al partidului, îl voi propune candidat pentru Senat”.

Intrarea în politică a apărut la nici un an de la momentul în care președintele Iohannis semna (pe 29 octombrie 2019) trecerea în rezervă a generalului Ciucă. General cu patru stele, militarul român cu cel mai înalt rang de conducere, Nicolae-Ionel Ciucă a părăsit postul de Șef al Statului Major al Armatei și a trecut în rezervă, pentru a putea prelua mandatul de ministru al Apărării.

La nici 2 luni de la intrarea în PNL, Nicolae Ciucă devine premier interimar după demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru.

Pe 21 octombrie 2021, după ce Parlamentul a respins prin vot un guvern minoritar USR condus de Dacian Cioloș, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze un guvern. Mandatul de negociere dat de PNL a fost pentru guvern minoritar, cu UDMR. Nicolae Ciucă a eșuat în încercarea de a forma acel guvern.

În cadrul discuțiilor pentru formarea unei majorități pentru învestirea unui guvern Ciucă, Marcel Ciolacu a avut inițial o poziție ”constructivă”, declarând pe 23 octombrie presei că este posibil ca PSD să susțină ”un armistițiu politic temporar” și să susțină investirea guvernului Ciucă pentru un mandat scurt, până în februarie 2022. Ciolacu afirma că PSD nu cere la schimb posturi în guvern, ci includerea a 10 măsuri urgente în programul de guvernare al lui Nicolae Ciucă.

Ideile lui Marcel Ciolacu au fost blocate în final în forurile interne de partid, PSD adoptând în final decizia de a vota împotriva învestirii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In fapt acest guvern nicinu conteaza!
    Este 2021 un an irosit!
    Nu s-a pornit niciun proiect de nvestitii!
    Nu se va porni nici la anul cu toata schizofrenia PNRR!
    Din acest an!
    Se vor relua luptele politice 8n 2022 pentru ca apoi va fi an electoral si electoratul trebuie capturat.
    In concluzie, 2023, mai e un termen anacronic daca vezi istoricul si bataliile electorale ce vor urma!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In fapt acest guvern nicinu conteaza!
    Este 2021 un an irosit!
    Nu s-a pornit niciun proiect de nvestitii!
    Nu se va porni nici la anul cu toata schizofrenia PNRR!
    Din acest an!
    Se vor relua luptele politice 8n 2022 pentru ca apoi va fi an electoral si electoratul trebuie capturat.
    In concluzie, 2023, mai e un termen anacronic daca vezi istoricul si bataliile electorale ce vor urma!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: