miercuri

29 mai, 2024

26 ianuarie, 2024

Martin Herem, comandantul Forțelor de Apărare Estoniene, a declarat pentru Bloomberg că serviciile de informații occidentale au reevaluat capabilitățile militare ale Rusiei și a avertizat că NATO trebuie să se pregătească pentru un conflict prelungit în Ucraina.

Contrar prognozelor anterioare, Rusia poate produce în prezent câteva milioane de obuze de artilerie pe an și poate recruta sute de mii de soldați, a spus el.

 „Mulți oameni au crezut că nu pot depăși un milion de obuze pe an – astăzi, faptele ne spun contrariul”, a spus Herem pentru Bloomberg. El a adăugat: „Ei pot produce și mai multă – de multe ori mai multă – muniție”.


În iulie 2023, Amiralul Tony Radakin, comandantul forțelor armate ale Regatului Unit, a declarat că Rusia ar putea „în cel mai bun caz” să producă 1 milion de obuze pe an, potrivit Financial Times.

De asemenea, Ministerul Apărării al Regatului Unit a estimat în decembrie că Rusia ar putea avea nevoie de până la 10 ani pentru a-și reînnoi armata.

Dar această narațiune s-a schimbat în ultimele luni, comandanții militari, analiștii și oficialii NATO avertizând asupra capacităților de producție tot mai mari ale Rusiei.

În septembrie, un oficial occidental a avertizat despre capacitatea Rusiei de a produce 2 milioane de obuze de artilerie pe an, potrivit Reuters.


Iar Christopher Cavoli, comandantul forțelor militare ale SUA din Europa, a declarat în aprilie că, în ciuda pierderilor semnificative în Ucraina, forțele terestre ale Rusiei sunt mai numeroase decât atunci când a invadat Ucraina.

Între timp, republicanii din Congres au stopat finanțarea destinată Ucrainei, legând-o de întărirea graniței de sud a SUA, iar UE pare să-și rateze obiectivul de a trimite 1 milion de obuze de artilerie în Ucraina până în martie.

Drept urmare, sunt mai puține provizii disponibile pe linia frontului, iar forțele ucrainene sunt forțate să își reducă activitățile de luptă.

Chiar recent, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că războiul din Ucraina a devenit o „bătălie pentru muniție”.

El le-a cerut aliaților occidentali să reînnoiască eforturile pentru a reumple stocurile Ucrainei.

Săptămâna trecută, la Davos, Volodimir Zelenski a declarat că lipsa asistenței occidentale ar duce la un deficit „foarte mare” de rachete de apărare antiaeriană, muniție de artilerie ceea ce se traduce printr-o mulțime de morți și răniți.

 „Ucraina se va lupta, dar Ucraina va fi mai slabă și aceasta va fi o oportunitate pentru Rusia de a ne invada”, a spus Zelenski, părând să se refere la o ocupație mai întinsă a țării sale.

El a adăugat: „Și de îndată ce ne vor invada, credeți-mă, va fi un război între NATO și Federația Rusă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: