miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2021

Gazprom, marele furnizor de gaze naturale al Europei, își va scumpi livrările cu 55,9% până la 200 – 209 dolari / 1.000 mc pentru această destinație (exclusiv fostele țări sovietice), potrivit unor declarații ale directorului general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citată de S&P Global Platts.

Prețul mediu realizat de Gazprom anul trecut a fost de 134 de dolari / 1.000 mc.


„Gândirea noastră este aceeași: nivelul scăzut al înmagazinării în Europa susține prețul și nu ne așteptăm ca acesta să scadă în viitorul apropiat”, a spus CEO-ul filialei de exporturi a Gazprom.

Importul de gaze al României a crescut cu 10% în T1 / 2021

România a importat gaze naturale de peste 689.000 tone echivalent petrol (tep) în primul trimestru din 2021, cu 9,7% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În tot anul 2020, importurile de gaze al României scăzuseră cu 20,8% față de 2019, până la  puțin peste 1,68 milioane tep. Mai mult de jumătate au fost exporturi directe ale Gazprom (echivalentul a 962 milioane mc).

Cauza creșterii importurilor de gaze naturale este îmn primul rând tendința de epuizare a rezervelor naționale, care nu sunt compensate de noi dezcoperiri terestre și nici de exploatarea gazelor din Marea Neagră, amânată, probabil, până în 2025.

(Citiți și: „Christina Verchere, OMV Petrom: Fără resursele din Marea Neagră, importul de gaze al României va crește până la 40% din consum”)


Pe de altă parte, România poate importa gaze rusești direct prin gazoductul transbalcanic care intră în Dobrogea pe la Isaccea și care nu mai este folosit pentru aprovizionarea Balcanilor.

Ca să aprovizioneze Europa ocolind Ucraina, Gazprom a construit gazoductul TurkStream prin Marea Neagră și este gata să finalizeze al doilea gazoduct Nord Stream prin Marea Baltică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gazprom exportă direct gaze în România prin WIEE România, filiala Gazprom Schweiz AG, înregistrată în Elveția, și prin Imex Oil  o subsidiară a Conef Energy, înregistrată în Cipru.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: