luni

25 martie, 2024

16 aprilie, 2019

Compania de proiect a gazoductului ruso-germancare Nord Stream 2 a propus Danemarcei, luni, cea de-a treia variantă de amplasare prin apele teritoriale daneze.

Autorităţile de la Copenhaga respinseseră primele două variante cu argumente de protecție a mediului, cea dea-a doua fiind prezentată în urmă cu peste doi ani și respinsă abia luna trecută.

Reprezentanţii Nord Stream 2 AG au considerat că solicitare daneză pentru o a treia variantă ar putea fi interpretată ca o încercare deliberată de a întârzia finalizarea proiectului.


„Dincolo de concluziile evidente ale propriei sale evaluări juridice, Nord Stream 2 AG se vede obligată să facă cea de-a treia propunere”, a anunţat compania, citată de Reuters.

Autorităţile daneze au replicat: „analiza noastră preliminară este că această a treia rută este mai adecvată pe baza mai multor parametrii de mediu şi siguranţă”, a declarat Morten Christensen, un consilier din cadrul Agenţiei daneze pentru Energie.

Construcţia gazoductului Nord Stream 2 a fost intens criticată de SUA, dar şi de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică şi Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va creşte dependenţa UE de Moscova. Germania în mod special a fost criticată.

Constructorii Nord Stream 2 susţin în continuare că gazoductul va fi gata până la sfârşitul anului 2019, deşi obstacolele daneze ar putea întârzia finalizarea conductei.


Agenţia daneză pentru Energie nu a putut preciza data când va elibera autorizaţia de construcţie.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Costul Nord Stream 2 pe un traseu de 1.225 Km se ridica la 11 miliarde de euro. Gazoductul va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an de gaze de la Gazprom pentru Germania.

Traseul ocolește Ucraina, aflată într-un litigiu profund cu Rusia după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți din sud-estul teritoriului său de forțe paramilitare filoruse.

Gazprom, E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie au semnat în 2015 acordul pentru realizarea proiectului Nord Stream 2.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: