miercuri

24 aprilie, 2024

9 septembrie, 2020

Sursa: Moldpres

Furnizorul de gaze naturale al Republicii Moldova, Moldovagaz – care controlează cea mai mare parte a pieței locale, a confirmat că a primit oferte din partea unor furnizori români, dar și că, în „ziua de astăzi, e convenabil de procurat gazul de la Gazprom”, potrivit unei declarații a președintelui Consiliului de administrație al companiei, Vadim Ceban.

Oficialul Moldovagaz a confirmat, însă, implicit și importanța strategică a gazoductului Iași – Chișinău, care oferă Republicii Moldova un punct de sprijin în negocierile cu Gazprom.

Vadim Ceban a spus că „prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău vom putea procura nu numai gaze de peste Prut (respectiv România), ci și din alte state europene, cum ar fi Austria, de exemplu”, potrivit Ziarului Național de la Chișinău


Moldovagaz abia a reușit, în ultimă instanță, în 31 decembrie să prelungească contractul cu Gazprom pentru un an, chiar dacă colosul rus deține 50% din acțiunile sale, iar restul este împărțit între guvernul de la Chișinău și executivului regiunii separatiste Transnistria, controlată de Rusia.

Acum Moldovagaz negociază un contract pe trei ani cu Gazprom. „Vrem să renegociem un nou contract, pe o perioadă de trei ani, la condiții mai avantajoase”, a declarat Vadim Ceban, potrivit presei de la Chișinău, citată prima dată de e-nergia.

Gazprom „oferă condiții mai bune”

„La noi vin deja anumite solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România, lucru absolut firesc. Noi vom acționa după reguli europene. În primul rând, vom vedea care este aspectul economic de furnizare. Fiind furnizor de ultimă opțiune și la tarife reglementate, evident că trebuie să demonstrăm eficiență și costul cel mai minim de procurare a gazelor naturale. Noi ne vom uita care sunt rutele optime, care este costul de procurare, dar dacă ne referim la ziua de astăzi, e convenabil de procurat gazul de la „Gazprom”. În primul rând, costul gazului include toate costurile adiacente, inclusiv transportul până la hotar. Dacă vorbim despre ruta alternativă, aici vom acționa după așa-zisele reguli de intrare-ieșire și vom vedea unde va fi prețul mai convenabil. Azi „Gazprom”-ul ne oferă condiții mai bune”, a declarat Vadim Ceban, într-o conferință de presă, potrivit Ziarului Național de la Chișinău.

Conferința de presă a șefului Moldovagaz vine și după ce o investigație a portalului mold-street.com a arătat că Republica Moldova plătește semnificativ mai mult pentru gazele rusești decât alte țări din Europa. În trimestrul doi al anului, preţul mediu al gazelor livrate de Gazprom în statele europene a scăzut cu aproape 47%, în timp ce pentru Moldova cu 28%, potrivit  Radio Europa Liberă Moldova.

150 mil. euro – deocamdată pentru rațiuni strategice


Gazoductul Iași – Chișinău, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual, a fost finalizat la începutul lunii august de către operatorul de sistem Vestmoldtransgaz, o filială a omologului său din România, Transgaz (TGN), după investiții de 150 de milioane de euro, finanțate mai ales de aceasta.

Nu s-a rezervat nici un metru cub de capacitate de transport, atât din cauza prețurilor mai mari ale gazelor din România, dar și din motive tehnice. Este nevoie de capacități de transport noi de la Onești și de două stații de comprimare pentru a asigura presiunea necesară.

„Rămâne de văzut dacă volumul de gaze se va apropia de capacitatea gazoductului. Dar aspectul crucial este că el oferă Republicii Moldova alternativa fizică la gazul rusesc, ceea ce este un atu pe care Chișinăul îl va folosi în negocierile de preț viitoare cu Gazprom”, spune S&P Global Platts într-o analiză pe această temă.

„Acest gazoduct ar putea întări poziția de negociere a Republicii Moldova pentru a obține un discount de la Gazprom, dacă Chișinăul poate demonstra că poate cumpăra gaz de la un alt furnizor pe această rută”, a declarat Katia Yafimava, analistul șef pentru gazele naturale de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, pentru S&P Global Platts.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: