Preţurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici vor creşte în medie cu 2%, de la 1 aprilie, pentru cei 38 de furnizori, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Decizia ANRE respectă OUG 64/2016, care prevede că, de la aceeaşi dată, gazele naturale de provenienţă internă se vor vinde pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, fără stabilirea unui preţ de vânzare.
Totuşi, „chiar dacă producţia internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici care nu vor dori să treacă pe piața concurențială şi de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale”, potrivit unui comunicat ANRE.
ANRE aminteşte că „orice client casnic are opţiunea de a rămâne în piaţa reglementată de gaze naturale – în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată şi la preţ reglementat sau de a trece în piaţa concurenţială”.
Pericole
Consumatorii casnici sunt, însă, puțin interesați să treacă pe piața concurențială, unde „furnizorul vinde gaze naturale clientului final la preţul şi în condiţiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la preţul şi condiţiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat”, avertizează ANRE.
Furnizorii nu vor oferi prețuri avantajoase unui consumator casnic, ci prețuri de retail, în principiu mai mari decât cele de pe piața reglementată de ANRE, prin impunerea unor clauze suplimentare.
O soluție ar fi asocierea consumatorilor casnici într-o singură entitate, cu capacitate mai mare de negociere, inclusiv prin angajarea serviciilor unui consultant de specialitate. Soluţia este puțin fezabilă, însă, din cauza problemelor de organizare internă și de repartiție a costurilor.
Potrivit recomandărilor ANRE, în cazul în care aleg să încheie un contract cu un nou furnizor pe piaţa concurenţială, consumatorii casnici trebuie să fie atenți:
- la preț,
- la durata contractului,
- la condițiile și modalitățile de plată,
- la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile și obligatiile, inclusiv la clauzele penalizatoare.
Alte clauze contractuale care reclamă atenția consumatorilor casnici sunt: condițiile în care părțile pot renegocia clauze din contract, condițiile de încetare a contractului, precum și clauzele care pot produce efecte și după încetarea contractului.