Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporție de 88,8%, la sfârșitul lunii iulie, apropiindu-se data la care Uniunea Europeană va beneficia de o a doua rută de aprovizionare cu alte gaze decât cele rusești (după Medgaz, care aduce gaze algeriene în Spania).
Progresul include cele 12 etape de construcție a conductelor onshore, a instalațiilor de la sol, precum și construcții offshore, potrivit companiei de proiect TAP AG.
TAP se întinde pe 870 de kilometri și costă în valoare de 4,5 miliarde de euro și este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru Uniunea Europeană (UE). Pleacă din gazoductul Trans Anatolian Pipeline, (TANAP) care preia gazele din bazinul Mării Caspice, și le duce în Italia prin Grecia de Nord, Albania şi Marea Adriatică.
(Citiți și”: Transgaz – BRUA: Un an întârziere la finalizarea sectorului românesc al gazoductului pan-european: decembrie 2020”)
TAP este parte a Coridorului Sudic de Gaze, strategic pentru UE, un proiect mai amplu în valoare de 40 de miliarde de dolari şi o lungime de peste 3.500 de kilometri, prin care 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an vor ajunge de la zăcământul Shah Deniz II.
Întretimp, sectorul românesc al gazoductului BRUA, care ar trebui să aducă gazele caspice din TAP prin Bulgaria până în Austria, și-a amânat finalizarea cu un an și ar putea fi gata în 2020, dar după ce se vor fi făcut primele livrări prin TAP.
TAP va acoperi circa 33% din nevoia de gaze a Bulgariei, 20% din cea a Greciei și 10,5% pentru Italia.
Acţionarii TAP includ BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) şi Axpo (5%).