Guvernul polonez finanțează cercetări de explorare, pentru a se edifica dacă ar trebui sau nu să sondeze în căutare de gaze de șist, despre care unii experți cred că ar exista din abundență în acea regiune.
În prezent, cărbunele furnizează 90% din energia Poloniei, ceea ce face ca țara să fie una dintre țările europene cele mai dependente de aceste rezerve și unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune din Europa. Are rezerve de cărbune de circa 17 miliarde de tone, potrivit Asociației Europene pentru Cărbune și Lignit, dar guvernul vrea să reducă emisiile de carbon cu 20% până în 2020.
Dacă se găsesc rezerve substanțiale de gaze naturale în munții Poloniei, acest lucru ar putea ajuta la renunțarea, măcar parțial, la furnizarea energiei de către Rusia.
”Polonia este acum punctul central al atenției în ce privește gazele de șist din Europa”, spune premierul adjunct al Poloniei, Beata Stelmach. ea precizează, însă, că nu se știe cu exactitate despre ce rezerve e vorba, cantitativ, și nici nu se va ști în următorii 3-5 ani. Există temeri că primele estimări ar putea să fi fost mult prea entuziaste, spune oficialul.
Executivul de la varșovia a invitat mari companii energetice, cum este Chevron, să exploreze potențialele câmpuri de gaze, în sud-estul țării. Chevron are experiență în domeniul gazelor de șist, în timp ce pentru Polonia este un domeniu cu totul nou.
Consumul de electricitate va crește cu 30% în Polonia, până în 2030, potrivit Euracoal. Dacă nu-și va diversifica sursele de energie, va trebui să se bazeze pe importul de gaze în special din Rusia. ”Nu putem anunța cifre exacte referitoare la cantitatea existentă. dar ar putea schimba cu totul harta energiei în Europa”, spun oficialii polonezi.