fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Galaxii diferite: Davos şi Cairo

de Theophyle 28.1.2011

Secolul XX ne-a adus doua razboaie crunte in care au fost decimate generatii intregi. Nenorocirile s-au transformat in speranta ca poate totusi omenirea va intelege miza unei solidaritati umane, care poate sa genereze o viata mai buna si mai sigura pentru miliardele care traiesc astazi pe aceasta planeta. Spre sfarsitul secolului, tehnologia a sustinut transformari profunde si ne gasim intr-un “sat global”. Am crezut ca daca o multitudine de oameni mananca la MacDonald, beau Coca-Cola si se imbraca in blugi ne vom transforma in fratia globala a unei bunastari iminente.

Am crezut ca daca putem comunica in secunde ne vom intelege mai bine si vom transforma blestemul “Turnului Babel” intr-o amintire amara a secolelor trecute. In sfarsit, am crezut ca la aceasta “masa comuna” ne vom aseza cu totii si fiecare isi va putea aseza tacamul si va fi parte din imparteala comuna, dupa talentele, harnicia si contributia individuala. Nu a fost sa fie asa, ne-am trezit repede din acest vis frumos si am constatat ca Francis Fukuyama, profetul care a prezis “sfarsitul istoriei”, a fost un profet inselator, devenit in timp “prostul satului”. Nici o istorie nu s-a terminat, ea continua si poate va deveni si mai zbuciumata decat a fost pana acum.

Am deja de catva timp sentimentul ca ne aflam in preajma unui nou ev, un fel de tranzitie de la o societate la alta, o tranzitie dintr-o lume in care ceea ce insemna occident reprezenta “civilizatie” si restul lumii trebuia sa se adapteze sau sa-l adopte, spre o alta societate, in care “civilizatia” are alte sensuri. Deci daca mergem spre un nou ev, asa cum am mai scris, noi ne aflam intr-o perioada tranzitorie, dintre o lume care este pe duca si o lume care inca nu s-a cristalizat suficient sau poate este opaca in “ochii nostri occidentali”. Singura diferenta ar fi ca acest nou ev nu mai este unul pe care istoriografia noastra il recunoaste drept “Ev Mediu” si care se refera de fapt la o perioada din istoria occidentului si nicidecum al istoriografiei mondiale.

Premiza mea prin definirea unui nou “Ev Mediu”, de asta data global, este bazata pe diferite evenimente, care privite local nu se prefigureaza ca fenomen global, insa privite impreuna sugereaza sfarsitul unui capitol si inceputul altuia. Intrebarea de la care am pornit a fost: este criza financiara evoluata intr-o criza economica si transformata intr-o criza sociala un fenomen ciclic normal in economia politica moderna sau un simptom istoric?

Am hotarat ca nu poate fi un fenomen, ci este de fapt un simptom al acestui ciclu evolutiv.

Francis Fukuyama sustinea cu patima prin anii ’90 ca am ajuns la sfarsitul istoriei si ca pana la urma democratiile liberale au invins. Un deceniu mai tarziu vedem cat de mare a fost infrangerea acestor democratii. China a infrant de fapt aceste democratii si Orientul Mijlociu a demonstrat ca democratia-liberala ca panaceu nu poate exista. Lectiile administrate Americanilor in Irak si Afganistan au dovedit ca exportul sistemelor politice si democratizarea fortata nu sunt posibile, in special nu in felul in care s-au dorit implementate.

Lumea in care se discuta probleme de administrare macro-economica intr-o statiune elvetiana si problemele unui stat ca Yemenul, in care aproape jumatate din populatie traieste cu doi dolari pe zi, nu poate fi o lume care poate coexista in liniste si pace si devine o lume in care progresul este un cuvant iluzoriu.

Cine crede ca istoria se repeta nu cunoaste istorie. Istoria nu s-a repetat niciodata.

Societatea isi repeta tiparele evolutive si impune – unii spun evolutia – numita de altii progres. Aceste tipare evolutive conduc la sentimentul ca istoria se repeta. Am sa incerc sa conduc aceasta teorie la inceputurile scrise ale istoriei. Intr-o serie de articole scrise acum cativa ani, mult inainte de criza actuala, am descris o prima evolutie spre un alt ev. Ma refer la perioada de trecere de la bronzul tarziu spre fierul timpuriu, adica ceva intre anii 1400 – 1100 î.Hr. Este perioada in care Regatul Nou Egiptean se prabuseste sub presiunea Popoarelor Marii, Civilizatia Minoica si Imperiul Hitit dispar. Migratia din nord si din est spre Levant, Arhipelagul Elen si Egipt (zonele bogate) dau “peste cap” sistemul economic existent, apar primele manifestari religioase monoteiste si dezastre naturale (ecologice) in Estul Marii Mediterane, Anatolia si Levantul de Nord distrug economia agricola si comertul intre state, producand grave dezechilibre intre cei care aveau si cei care flamanzeau. Le avem pe toate in zilele noastre, denumirile s-au schimbat, intr-un fel sau altul, si locatiile geografice sunt diferite, oamenii sunt aceiasi.

Regulile s-au schimbat, asa cum s-au schimbat acum 3 milenii si jumatate. Ramane numai sa intelegem acest lucru.

Nu numai realitatile economice vor fi diferite, perceptiile noastre despre felul in care trebuie sa traim din punct de vedere economic sunt intr-un proces continuu de schimbare si probabil se vor schimba.

Intalnirea de la Davos si rascoala foamei de paine si de libertate in Orientul Mijlociu pot semnifica mai bine decat orice imaginile false construite la sfarsitul secolului trecut si spulberate de realitatile noului secol.

Recitind protocolurile Davos din anii trecuti, cititorul rabdator poate ajunge la concluzia ca oamenii stransi acolo au dat in orbul gainilor sau au fost beti din cauza multiplelor cupe de sampanie. Lumea incepe sa inteleaga ca exista dincolo de bine şi de rău si ca ceea ce definim noi ca bine nu este neaparat bine la celalalt capat al pamantului si ceea ce este rau la fel. Traim o perioada bivalenta. O lume politica multipolara, cu varfuri regionale, de fapt o globalitate destructurata si o lume cu o globalitate economica perfecta. Aici sunt provocarile si sperantele in mai bine. Cum arata lumea noastra puteti privi in imaginile alaturate, daca este normal sau nu – fiecare cu opinia lui, cu etica si cu morala formata de educatia primita.

Theophyle

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.1.2011

15 comentarii

 1. Galaxii diferite: Davos şi Cairo « Politeía
  28.1.2011, 7:21 pm

  […] Lumea  in care se discuta probleme de administrare macro-economica intr-o statiune elvetiana si problemele unui stat ca Yemenul, in care aproape jumatate din populatie traieste cu doi dolari pe zi, nu poate fi o lume care poate coexista in liniste si pace si devine o lume in care progresul este un cuvant iluzoriu. Cititi partea a doua a articolului pe Curs de Guvernare […]

 2. para
  28.1.2011, 7:56 pm

  Ceea ce am inteles din graficele acestea este ca toate masoara bogatia in dolari americani.

 3. para
  28.1.2011, 8:46 pm

  Buna seara Mr.professor!
  Poate ca unitatea de masura este gresita. Teritorial, civilizatia occidentala ocupa foarte putin, comparativ cu restul lumii (Africa, America de Sud, Siberia, Orientul). Oamenii traiesc cu mincare, nu cu hirtie, iar ploaia cade peste tot, si soarele la fel.

 4. Theophyle
  28.1.2011, 9:49 pm

  1. Pentru ca nu au stiut ce sa faca cu ea.
  2. au fost (in mare parte) colonizati salbatec de amicii occidentali care platesc si vor plati pretul.
  3. Pentru ca isi gasesc aproape intotdeuna lideri corupti si incompetenti
  4. Pentru ca nu au elite, nu au un sistem educational bun.

  Iti aminteste ceva?

 5. vali plesca
  29.1.2011, 11:07 am

  sunt cateva luni bune de cand iti spuneam ca lumea intra intr-un ev mediu, la o postare pe blogul tau. erai reticent in momentul ala…

 6. Maximus
  5.2.2011, 3:23 am

  Dvs faceţi o afirmaţie ciudată-că omenirea ar fi trebuit să înţeleagă CEVA din suferinţele aduse de cele 2 războaie mondiale. Cred că nu are sens să vorbim de asemenea lucruri,în condiţiile în care majoritatea oamenilor nu au noţiuni elementare de istorie,psihologie,politologie, MORALĂ -discuţiile de pe acest forum,deşi la un nivel mediu al competenţelor (nu e vorba de dvs ci de participanţii la discuţii ) sunt apanajul unei infime minorităţi. Lumea e interesată de fotbal de scandaluri mondene de telenovele-ce să înţeleagă ea din ce se întâmplă de fapt? Eu înţeleg din tot ce scrieţi dvs şi alţii că ne îndreptăm spre o catastrofă globală ( despre care în mediile din preajma unor clarvăzători hinduşi şi creştini se vorbeşte de cca 15ani ) dar ce putem face?

 7. anca
  15.6.2011, 9:32 pm

  care sunt posibilele scenarii in Egipt dupa alegeri?

Lăsați un comentariu


Stiri

Doar 10% din elevi vor începe săptămâna viitoare cu lecții online

Vladimir Ionescu

Aproximativ 90% din elevii din România (peste 2,6 milioane din total) vor începe săptămâna viitoare cu lecții la clasă, a anunțat vineri ministrul Educației, Sorin… Mai mult

Europa

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, duminică, pe tema conflictului dintre Israel și Hamas

Razvan Diaconu

Bilanțul deceselor din conflictul aflat în derulare între Israel și organizația islamistă a ajuns vineri la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. În… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea anunță înființarea, la SGG, a unei entități care să se ocupe de reforma companiilor de stat

Adrian N Ionescu

La Secretariatul General al Guvernului (SGG) urmează să se creeze „ o entitate a statului român care să se ocupe centralizat” de companiile de stat… Mai mult

Stiri

Ședință de Guvern vineri seara pentru adoptarea măsurilor de relaxare – de sâmbătă, fără măști în spațiile publice deschise

Vladimir Ionescu

Guvernul se reuneşte vineri seara pentru a aproba Hotărârea de Guvern conținând măsurile de relaxare ce urmează a intra în vigoare, așa cum s-a convenit… Mai mult

Stiri

BNR revizuiește în sus rata inflației – 4,1% în decembrie, cu 0,7 puncte peste prognoza din martie

Alexandra Pele

Rata anuală a inflației IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare și va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie,… Mai mult

Stiri

Șeful Gărzii de Mediu: Crima organizată face presiuni pe punctele vamale pentru a introduce deşeuri în ţară

Vladimir Ionescu

Structuri de crimă organizată fac presiuni pe punctele vamale din România pentru a introduce cantităţi tot mai mari de deşeuri în ţară, conform comisarului general… Mai mult

Stiri

Spitalul Colentina se redeschide pentru toți pacienții, după un an de la includerea în rețeau Covid

Vladimir Ionescu

Spitalul Clinic Colentina a anunţat, vineri, că se va redeschide ”în foarte scurt timp” şi pentru pacienţii non-Covid, la aproximativ un an după ce a… Mai mult