duminică

19 mai, 2024

3 martie, 2011

Gaddafi ripostează în oraşele controlate de rebeli. Şase oameni au murit după ce forţe fidele liderului libian au deschis focul asupra mulţimii de pe străzile din Bregga, un oraş la circa 200 km sud de Benghazi. Pentru cei care s-u întors împotriva lui Gaddafi nu s-a pus niciodată întrebarea dacă vor fi vânaţi de militarii libieni, ci când se va întâmpla acest lucru. Miercuri, mai devreme decât se aşteptau majoritatea dintre ei, oamenii lui Gaddafi au venit în oraş cu 60-70 de maşini Toyota, după cum povestesc martorii, şi au deschis focul de mitraliere pe străzi, folosind familiile din zonă drept scut de protecţie. Lupta s-a dus de la răsăritul soarelui până la apus, între timp sosind la faţa locului tot mai mulţ rebeli, din oraşele din jur, cum este Ajdabiya. A început o fază decisivă a acestui război civil pentru controlul asupra oraşelor din estul Libiei. (Guardian)

Noi proteste în Tunisia. La aproape două luni de când preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fugit din ţara pe care a condus-o 23 de ani, unii dintre tunisieni se întreabă dacă noul regim venit la putere este diferit de cel gonit. Protestatarii au ieşit iar pe străzi şi au campat în faţa biroului primului ministru, în centrul oraşului Tunis. Sute de oameni din toată ţara locuiesc acum în centrul capitalei, în corturi, fredonând cântece de protest şi cerând trecătorilor să semneze petiţii. ”Nimic nu s-a schimbat” scrie pe pancartele manifestanţilor. „Nu avem încredere în acest nou guvern”, spun oamenii. Weekendul trecut oamenii au mărşăluit prin centrul oraşului Tunis, cerând o schimbare mai rapidă în ţară şi au fost nevoiţi să se confrunte cu forţele de poliţie, care au tras asupra mulţimii, ucigând cinci persoane. (BBC News)

Mihail Gorbaciov, decorat la a-80-a aniversare. Fostul lider sovietic a primit cea mai înaltă distincţie rusească Ordinul Sf. Andrei, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Preşedintele Dimitri Medvedev a declarat că distincţia i-a fost acordată pentru „munca enormă pe care a depus-o ca şef de strat”. Gorbaciov a jucat un rol cheie în demolarea Cortinei de Fier, dar foarte mulţi ruşi îl acuză acum de criza economică şi conflictele apărute după prăbuşirea URSS, în 1991. Un sondaj de opinie dat publicităţii săptămâîna trecută a arătat că 52% dintre ruşi cred că Gorbaciov a făcut Rusiei mai mult rău decât bine, în timp ce doar 11% văd acţiunile lui ca fiind pozitive. Ţinut în afara vieţii politice, după ce a demisionat din funcţie, în 25 decembrie 1991, Gorbaciov l-a criticat pe premierul Putin, într-un interviu publicat ieri. El l-a sfătuit pe primul ministru rus, văzut ca cel mai puternic om din Rusia la momentul actual, să nu candideze pentru un al treilea mandat de preşedinte, în alegerile de anul viitor. Şi a avertizat în privinţa unei revolte populare în stilul celor din lumea arabă. (BBC News)


Agenţia Standard & Poor’s a revizuit ratingul de credit al Portugaliei. Reprezentanţii agenţiei spun că se aşteaptă ca economia Portugaliei să scadă cu 2% în acest an. „Considerăm că guvernul a făcut prea puţine progrese în aplicarea unor reforme care să ducă la creşteri economice”, susţin ei. Agenţia va lua o decizie fermă privind reducerea ratingului de ţară în următoarele trei luni. S&P consideră, de asemenea, că aplicarea planului discutat în ultimele săptămâni privind înfiinţarea unui nou fond european de întrajutorare a ţărilor cu probleme din zona euro, ar putea înrăutăţi valoarea de creditare a Portugaliei. Agenţia spune că Lisabona  va trebui probabil să plătească orice împrumut luat deja, înainte de a primi alte sume din partea unor creditori privaţi. Iar aceste noi credite ar fi mai riscante. (BBC News)

SUA, în competiţie directă cu China. Secretarul de stat american Hillary Clinton spune că Statele Unite se află în competiţie directă cu China şi riscă să-şi piardă influenţa în lume, în timp ce liderii comunişti îi curtează pe cei din zona bogată a Pacificului. Clinton a făcut aceste comentarii critice în faţa comisiei pentru politică externă a Senatului american, deplângând reducerile de fonduri, dorite de senatorii republicani, pentru programul american de ajutorare externă. Clinton a acuzat China că susţine regimul dictatorial din Fiji şi a precizat că Beijingul a invitat toţi liderii din statele mici din zona Pacificului în China şi i-a tratat regeşte. Programul de ajutorare al SUA este de interes strategic pentru Statele Unite, pentru ca ţara să se poată menţine ca cea mai mare putere a lumii, a explicat şeful diplomaţiei americane. (Telegraph)

Autobuz al forţelor armate americane,atacat în Frankfurt. Doi piloţi americani au fost ucişi şi alţi doi răniţi, după ce o persoană a deschis focul asupra autobuzului armatei americane pe aeroportul din Germania. Piloţii se aflau în drum spre Afganistan. La Washington, preşedintele Obama s-a declarat „trist şi revoltat” de cele întâmplate şi a promis că americanii vor face tot posibilul, împreună cu autorităţile germane, pentru a afla cum şi de ce s-a întâmplat acest atac, vinovaţii fiind aduşi în faţa justiţiei. Deocamdată, suspectul arestat nu pare a avea nicio legătură cu vreo oragnizaţie teroristă. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani din Kosovo, care trăieşte în Frankfurt, potrivit poliţiei germane. Nu există acuzaţii de terorism la adresa sa, ci doar de crimă şi tentativă de asasinat, nefiind clar motivul acestui atac, dar investigaţiile continuă. (International Herald Tribune)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: