marți

23 aprilie, 2024

18 martie, 2011

Regimul Muammar Gaddafi va pune capăt tuturor operaţiunilor militare şi va proteja vieţile străinilor şi bunurile acestora, în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, a anunţat, vineri, ministrul libian de externe, Moussa Koussa.

”Libia a decis aplicarea imediată a unui armistiţiu, punând capăt tuturor operaţiunilor militare”, a declarat Moussa Koussa, într-o conferinţă de presă, la Tripoli, potrivit AFP.

În calitate de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, Libia este obligată să accepte rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU şi să-i protejeze pe toţi străinii şi averile acestora, în Libia, a mai spus oficialul de la Tripoli.


Consiliul de Securitate al Organizaşiei Naţiunilor Unite a aprobat o rezoluţie ce autorizează ”orice măsuri necesare” pentru a-i proteja pe civilii din Libia de atacurile forţelor lui Muammar Gaddafi şi impune o zonă de interdicţie de zbor deasupra Libiei.

Rezoluţia a fost aprobată joi noapte cu 10 voturi pentru, niciunul împotrvă şi cinci abţineri, printre care ale Chinei şi Rusiei

În urma rezoluţiei ONU, Organizaţia Nord-Atlantică (NATO)  a decis să accelereze planificarea militară în vederea unei eventuale participări la intervenţia internaţională în Libia.

Ambasadorii ţărilor membre NATO au căzut de acord cu privire la accelerarea planificării militare, a declarat, pentru AFP, un responsabil din Alianţă.


”NATO este pe cale de a-şi definitiva planificarea pentru a fi gata să acţioneze în mod adecvat, în cadrul unui efort internaţional mai amplu”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un comunicat de presă.

El a susţinut că sunt îndeplinite cele trei condiţii o intervenţie NATO în cadru instituţional.

”Există o nevoie urgentă, un sprijin ferm al regiunii şi un mandat clar al ONU”, a completat Rasmussen.

Liderii anti-Gaddafi sunt neîndulecaţi

Unul dintre promotorii acţiunii militare în Libia, Marea Britanie nu se grăbeşte să-şi retragă avioanele de vânătoare în hangare, după armistiţiul anunţat de la Tripoli.

”Îl vom judeca după fapte, nu după vorbe’. Este absolut clar că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU spune că el (Muammar Gaddafi –n.n) trebuie să înceteze ceea ce face brutalizându-şi poporul. Dacă nu, toate măsurile necesare vor urma pentru a-l determina să înceteze”, a declarat, vineri, premieru Marii Britanii, David Cameron.

Germania şi Italia, care s-au opus unei intervenţii a Uniunii Europene în Libia, s-au arătat dispuse să ofere sprijin logistic acţiunilor militare internaţinale contra regimului Gaddafi.

”Trupele germane nu vor lua parte la eventuale operaţiuni militare în Libia”, a afirmat ministrul german de externe, Guido Westerwelle.

Italia a anunţat, însă, că are în vedere  să pună la dispoziţia forţelor internaţonale baza aeriană din Sicilia, care asigură aprovizionarea Flotilei a VI-a a SUA, baza fiind resursa  NATO situată cel mai aproape de Libia.

Liderul blocului estic al Uniunii Europene şi NATO, Polonia, nu doreşte să trimită trupe în Libia, dar îşi oferă avioanele de transport pentru forţele internaţionale, a anunţat premierul de la Varşovia, Donald Tusk.

La nivelul Uniunii Europene, se fac analize privind armistiţiul anunţat de Tripoli, însă UE îşi menţine susţinerea faţă de rezoluţia ONU împotriva regimului Gaddafi.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a reiterat că opinia unanimă a comunităţii internaţionale este că Muammar Gaddafi trebuie să renunţe la putere în Libia,

România e ”pe recepţie”

România se va coordona cu partenrii din cadrul NATO pentru a susţine eventuale operaţii în Marea Mediterană, însă numai în funcţie de deciziile politice interne.

”Noi ne vom coordona cu statele membre şi cu Comisia, la nivelul UE, şi, bineînţeles, cu aliaţii noştri din NATO, pentru că o astfel de operaţiune poate fi susţinută numai la nivelul NATO în Marea Mediterană. Aşa încât suntem pe recepţie şi nu vom lipsi din aceste exerciţii de coordonare politică a acţiunii militare. Au avut loc exerciţii de planificare politico-militară în cadrul NATO şi reprezentantul permanent al României acolo a participat. Suntem pe recepţie şi vom proporţiona, în funcţie de o decizie politică internă, dacă e cazul să participăm şi sub ce formă”, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, mnistrul de Externe, Teodor Baconschi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: