Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală în dosarul achiziționării de către DIPI a unui Audi A8 - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală în dosarul achiziționării de către DIPI a unui Audi A8

2 martie, 2016

opreaGabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală în dosarul fostului șef DIPI, dosar în care fostul viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne este acuzat de abuz în serviciu fiindcă a aprobat schimbarea unor fonduri operative ale DIPI pentru a fi cumpărat un Audi A8 ce a fost folosit exclusiv de ministru.

Fostul ministru s-a prezentat la sediul central al DNA însoțit de bodyguarzi, iar la ieșire a declarat presei că el nu a făcut altceva decât să respecte regulile de protecție din MAI:

„În 2015, instituţiile statului au identificat ameninţări la adresa conducerii MAI. Sunt documente în acest sens. S-a lucrat integrat, MAI, cu DIPI, SRI şi Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.


A fost reînfiinţată o unitate de pază a AI, care a achiziţionat o maşină şi chiar fostul şef al DIPI a recunoscut în declaraţia sa că nu am cerut eu aşa ceva, ci doar m-am supus regulilor de protecţie”, a declarat Gabriel Oprea la ieşirea de la DNA.

De ce îl acuză DNA

Fostul vicepremier a aprobat anul trecut, în calitate de ministru, suplimentarea cheltuielilor operative ale DIPI cu suma de 410.000 de lei, sumă pe care structura a folosit-o ca să achiziționeze un Audi A8 ce a fost folosit la “asigurarea protecției demnitarilor”, adică exclusiv la deplasările senatorului, potrivit DNA.

În dosarul deschis fostului șef DIPI Gheorghe Nicolae, DNA explica faptul că folosirea în alte scopuri a bugetului pentru cheltuieli operative încalcă legea și înseamnă deturnare de fonduri.

Procurorii anticorupție spun că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarele fapte, în ceea ce-l privește pe Gabriel Oprea:


“La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus.”

Primul dosar

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lui Gabriel Oprea i s-a ridicat deja imunitatea într-un prim dosar, al coloanelor oficiale, în care este urmărit penal pentru:

  • abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere (coloanele oficiale de care a beneficiat el)
  • abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutier

În acest dosar mai este acuzat și fostul procuror general al României Tiberiu Nițu, care a demisionat din această poziție.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr