Membrii grupului G7 au transmis vineri seara că sunt foarte aproape – la „un milimetru distanță”, după cum declara pentru BBC ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire – de un acord privind impozitul global pe profit.
După o primă zi de negocieri desfășurate la Londra, oficialul francez a declarat că țările din G7 discută încă despre ce tipuri de companii ar trebui să se încadreze în acest nou mecanism de impozitare adresat întreprinderile mari, care se bazează în special pe vânzări. De asemenea, G7 caută un acord cu privire la celălalt „pilon” al reformei: care să fie exact rată minimă de impozitare globală.
”Noul sistem trebuie să prindă toate companiile digitale importante. Acesta este un punct care este discutat în prezent”, a declarat Le Maire
Un procent minim de impozitare a fost propus la 15%, dar a fost „doar un punct de plecare”, a mai spus ministrul francez. „Cred că, dacă negocierea este încă în desfășurare, asta se datorează faptului că încă lucrăm la aceste puncte cu adevărat dificile. Personal, cred că este mai bine să ai un nivel mai ridicat al ratei decât 15 la sută pentru a face reformă mai credibilă”, afirmă Bruno Le Maire.
Marea Britanie speră, de asemenea, că reuniunea G7 se va încheia sâmbătă cu un acord. Ministrul de finanțe Rishi Sunak a transmist „clar” că marile companii digitale ar trebui să plătească un „nivel de impozitare adecvat acolo unde își desfășoară activitatea, astfel încât țările să își poată crește veniturile și să investească în serviciile lor publice”.
Criza coronavirus și alegerea lui Joe Biden în SUA au dat un nou impuls discuțiilor privind impozitarea multinaționalelor, inclusiv a giganților digitali, care se desfășoară de ani de zile sub auspiciile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Reforma va consta din două elemente principale, cunoscute în jargonul OECD drept ”pilonul unu” și ”pilonul doi”. Primul pilon se concentrează pe impozitarea unei părți din profiturile multinaționale în țările în care își vând serviciile și bunurile, în timp ce al doilea ar stabili o rată minimă pentru impozitul pe profit.
Statele Unite propun ca acest impozit unitar și global să fie aplicat celor mai mari 100 de companii din lume. Problema UE (în special) este ca unele dintre marile companii digitale, de exemplu Amazon, au adoptat un model de business care nu le califică în acest top 100.
Franța a fost în prima linie în ceea ce privește impozitarea globală a giganților digitali începând cu 2017, când Emmanuel Macron a devenit președinte.
Grupul G7 (Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA și Canada) nu are puterea de a stabili noul cadru fiscal, dar o decizie unitară ar oferi cel puțin un puternic impuls politic pentru reuniunea G20 din iulie, unde se va discuta și eventual adopta poziția G7.