sâmbătă

15 iunie, 2024

26 mai, 2024

Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, declară că sunt ”hotărâţi să crească sancţiunile financiare şi economice” impuse Rusiei în vederea unei ”reduceri” a veniturilor acesteia, conform unui proiect al unui comunicat final obţinut de AFP, citată de News.ro. De asemenea, aceștia cer Israelului să ”garanteze” serviciile bancare ale băncilor palestiniene, astfel încât să evite ca tranzacţii vitale în Cisiordania ocupată să fie blocate.

Discuții despre noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar putea viza și entități chineze ce furnizează amament Federației

Cei șapte au discutat noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aflat în negociere, care ar putea să lărgească lista neagră a UE la un număr de entităţi chineze acuzate de furnizarea de tehnologii militare Rusiei, potrivit unor surse diplomatice.

Acest subiect este abordat în proiectul ”declaraţiei finale” a reuniunii G7 a miniştrilor de Finanţe, în care se arată că statele membre ”se vor opune tentativelor de evaziune sau de ocolire a sancţiunilor, prin facilitatea eforturilor de achiziţionare ale industriei ruse a apărării prin instituţii financiare”.


Miniştrii Finanţelor din G7 anunţă sâmbătă ”progrese” în negocierile pe care le poartă cu ptivire la folosirea veniturilor generate de către active ruseşti blocate în vederea acordării unui nou ajutor Ucrainei.

”Progresăm în discuţiile noastre despre potenţiale mijloace de anticipare a beneficiilor extraordinare provenind de la active suverane ruse imobilizate în profitul Ucrainei, conform dreptului internaţional şi sistemelor noastre juridice respective”, anunţă ei.

Obiectivul este ”să le prezentăm liderilor noştri, înaintea summitului (şefilor de stat şi de guverne G7), la Puglia, în iunie, opţiuni care să permită oferirea unei susţineri financiare suplimentare Ucrainei”, anunţă ei.

Recomandarea pentru Israel

”Îndemnăm Israelul să ia măsurile necesare în vederea garantării menţinerii serviciilor bancare între băncile israeliene şi palestiniene”, îndeamnă în declarație reprezentanții celor mai bogate ţări din lume.


Ei lansează acest apel în urma ameninţării, de săptămâna aceasta, a Israelului de a priva băncile palestiniene de acces la sistemul bancar israelian.

Aceste ameninţări au îngrijorat puternic Statele Unite. ”Decuplarea băncilor palestinene de omoloagele lor israeliene ar crea o criză umanitară”, avertiza joi secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen, prezentă la Stresa.

Ea anunţa că i-a scris premierului israelian Benjamin Netanyahu cu privire la acest subiect. ”Aceste canale bancare sunt esenţiale în efectuarea unor tranzacţii care permit importuri din Israel în valoare de opt miliarde de dolari, inclusiv electricitate, apă, carburant şi (în domeniul) alimentar şi facilitează exporturi în valoare de aproximativ două miliarde de dolari pe an de care depind mijloacele de subzistenţă ale palestinienilor”, sublinia ea.

În proiectul ”declaraţiei finale”, miniştrii Finanţelor din cadrul G7 cer ca ”tranzacţiile financiare vitale şi schimburile de servicii esenţiale să continue”.

Ei cer Israelului să ”vireze Autorităţii Palestiniene veniturile vamale reţinute, având în vedere nevoile bugetare urgente”.

Israelul colectează taxele vamale în numele Autorităţii Palestiniene, aflată la putere în Cisiordania ocupată, pe care este obligat să i le predea, conform Acordurilor de la Oslo din 1994.

Însă, de la 7 octombrie, Israelul a încetat să înapoieze toate aceste venituri vamale, spunând că refuză să finanţeze mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care o consideră o ”organizaţie teroristă”.

Miniştrii G7 cer totodată Israelului ”să suprime sau să relaxeze celelalte măsuri care au un impact negativ asupra comerţului, pentru a evita o agravare şi mai puternică a situaţiei economice în Cisiodania” ocuaptă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: