sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 iunie, 2018

Guvernul Viorica Dăncilă a cerut UNESCO stoparea procedurii de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul mondial, scrie G4Media, care-l citează pe Adrian Cioroianu, ambasadorul României la această organizație internațională.

Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.


Motivul acestei solicitări de întrerupere a demersului declanșat în februarie 2016 ar fi procesul cu Gabriel Resources, compania care a acționat statul român în judecată, la Curtea de arbitraj de la Washington, solicitând despăgubiri de peste patru miliarde de dolari.

Gabriel Resources deţine 80,69% din totalul acţiunilor Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie înfiinţată cu scopul de a dezvolta controversatul proiect minier în ţara noastră, dar care nu a primit până acum autorizațiile necesare începerii exploatării aurului de la Roșia Montana.

Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei susțin că înscrierea pe lista Patrimoniului UNESCO ar servi interesele avocaților Gabriel Resources, comform amabasadorului Adrian Cioroianu:

”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO.


Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”, a declarat Adrian Cioroianu pentru G4Media.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: